latinica  ћирилица
28/08/2020 |  08:30 | Аутор: СРНА

Обука за 40 произвођача из Пелагићева, Шамца и Доњег Жабара

Четрдесет пољопривредних произвођача из Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара дио су обуке "Актуелни проблеми у производњи парадајза, паприка и краставаца у пластеничкој производњи", коју реализује Јединица за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Ови пољопривредни произвођачи су почетком године учествовали у реализацији ИФАД пројекта, док је обука почела синоћ у Обудовцу.

Стручни савјетник при Министарству пољопривреде, Јединице за координацију пољопривредних пројеката Слађана Берић Товирац рекла је да се пољопривредни произвођачи на основу ове обуке упознају о најважнијим основама пластеничке производње и могућности рјешавања одређених проблема на које наилазе током тог процеса.

- Имамо постојеће прблеме са проузроковачима биљних болести. У оваквој години имамо више проблема са нападом инсеката, са појавом одређених карантинских инсеката. Морамо више пажње обратити на појаву туте апсолуте у пластеницима, која од половине јула већ примијетно прави проблеме - рекла је Товирчева.

Товирчева је навела да је циљ пројекта, осим пластеника, било обезбијеђивање дијела производног пакета у смислу репроматеријала за производњу, како би произвођачи на почетку имали обуку и сва средства која би усмјерили у прозводњу и проширење капацитета пластеничке производње.

- Значајно је да је кроз овај пројекат реализовано више од 5.000 нових квадрата пластеничке производње, а едукације је неопходна. Осим ових мјера које Јединица за пројекте спроводи, крајем јула се појавила још једна повољност за наше пољопривредне произвођаче - рекла је Товирчева.

Она је појаснила да је ријеч о интернет платформи "Плодови села", чији је рад одобрио министар пољопривреде, а која је омогућила презентовање производа пољопрвредних произвођача и боље увезивање купцем.

- Ова интернет платформа омогућила је увезивање произвођача са подручја Посавине, тако да је, за цијелу добојску регију, укључено нешто више од 40 произвођача - рекла је Товирчева.

Товирчева је позвала све заинтересоване произвођаче да се укључе и искористе ову прилику, јер је интернет платформа бесплатна и омогућава онлајн позицију, односно промоцију њихових производа и појаву у регионалном систему продаје.

Предавач Стеван Месаровић рекао је да се овај пројекат реализује на осам локација у Републици Српској и рађен је у оквиру пројекта Министраства са страним донаторима, а у донацијама је присутан велики број пластеничара и произвођача.

- У пројекту имамо почетнике и пољопривреднике који су дуго у производњи. Обудовац спада у зрелије пластеничаре, давно су почели да раде и имају највиши ниво пластеничке производње и производње цвијећа, која је јако захтјевна - истакао је Месаровић.