latinica  ћирилица
28/08/2020 |  15:22 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Приједлог за забрану увоза грожђа на 90 дана (ФОТО)

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је данас у Мостару да ће Савјету министара предложити забрану увоза грожђа на 90 дана како би се заштитила домаћа производња.
Грожђе - Фото: Facebook
ГрожђеФото: Facebook

- Неке наше процјене говоре да данас има више од 20 милиона литара вина у БиХ и да ћемо имати значајне вишкове с обзиром да произвођачи очекују да ће бити веома родна година, а с друге стране због умањеног унутрашњег конзума и спољнотрговинског промета те залихе ће само расти - рекао је Кошарац након састанка са произвођачима вина и обиласка винарије Хепок.

Наводећи да је на иницијативу Спољнотрговинске коморе и групације винара, одржано више састанака с циљем анализе стања на тржишту, Кошарац је рекао да је опредјељење Савјета министара и Министарства спољне трговине и економске односа заштита домаће производње.

- Наравно, морамо да сагледамо и примјене свих међународних уговора које БиХ има. Мислим да постоји довољно аргумената како бисмо донијели такве одлуке које ће заштити домаћу производњу - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да ће се на тај начин помоћи домаћим призвођачима и омогућити им да кумулирају своју производњу, те након пандемије ковида 19 развијају своје компаније и тржиште.

Кошарац је похвалио инспекторате Републике Српске и Федерације БиХ који су по препорукама Министарства иностраних послова, односно Агенције за надзор над тржиштем и Агенције за безбједност хране већ направиле адекватне инспекцијске налазе.

Он очекује да појачају инспекцијски надзор и апелује да се ради адекватан инспекцијски налаз на граничним прелазима, јер се очекује увоз грожђа за производњу вина.

- Знам да ће неки из међународних кругова негирати то наше право, али наша обавеза је да заштитимо 81 компанију која се бави производном вина. Ми нећемо забранити увоз готових производа вина - рекао је Кошарац.

Он је напомено да је у БиХ под виновом лозом 3.800 хектара, од тога 3.200 у ФБиХ и 600 хектара у Републици Српској, те да им се мора омогућити да прераде грожђе и своје вишкове смјесте и чекају боља времена за пласман.

Фото: СРНА

Директор Хепока, Недим Марић, изјавио је да су винари од министра затражили да се под контролу стави увоз грожђа како би се заштитила домаћа производња у БиХ.

- Нас ће у наредним данима преплавити грожђе, а за неколико мјесеци и вино из окружења, а све винарије у Херцеговине већ имају огромне вишкове вина - рекао је Марић.

Он је навео да је ова грана јако погођена посљедицама пандемије, јер је вино директно наслоњено на туризам и угоститељство, а те гране посљедњих неколико мјесеци уопште не функционишу.

Директор Подрума Андрија, Миро Ћорић, рекао је да је ситуација веома тешка.

- У историји се трговало и у ратовима, а ковид је све затамнио - рекао је Ћорић.