latinica  ћирилица
28/08/2020 |  16:26 | Аутор: СРНА

За 15 дана подјела приплодних јуница

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас у Доњем Жабару да ће први контигент од 200 гравидних јуница, које се налазе у карантинском смјештају, у наредних 15 дана бити дистрибуисан у шест херцеговачких и исто толико општина на подручју Сарајевско-романијске регије.
Доњи Жабар - Борис Пашалић - Фото: СРНА
Доњи Жабар - Борис ПашалићФото: СРНА

Пашалић је рекао да је ријеч о јуницама расе симентал и сиво тиролско говече, да је један дио набављен у Чешкој и Аустрији, те да је ово дио пројекта подршке малим и средњим произвођачима млијека Републике Српске.

- Вриједност самог пројекта је нешто више од милион КМ. Од тога пола милиона издваја Министарство пољопривреде, а остатак сами произвођачи, локалне заједнице и мљекара Пађени - истакао је Пашалић.

Пашалић је рекао да ће министарство наставити са овим активностима с циљем укрупњавања газдинстава, али и задовољења потреба мљекаре Пађени, која има потребу за повећањем производње и проширењем кооперантске мреже.

- Вриједност ових јуница је негдје око 5.000 КМ у просјеку, зависно о којој се раси ради. Заиста смо се увјерили да су наше колеге које су ишле у Аустрију и Чешку изабрале веома добар материјал. Задовољни смо генетским потенцијалом ових јуница и сигурни смо да ће та производња бити извјесна - каже Пашалић.

Он је напоменуо да је подјела организована тако да свака породица добије по једну јуницу, уз испуњене одређених критерија, прије свега, да већ имају неколико крава у мужи.

Пашалић је навео да производња млијека у Српској значајно расте, те да то значи да се сада више ради на продуктивности.

- Морамо да покушамо да добијемо неколико тачака у Републици Српској гдје бисмо имали фарме на којима настаје добар генетски материјал. Измјеном закона о сточарству, које је тренутно у процедури, створићемо добар основ да се тим позабавимо - истакао је Пашалић.