latinica  ћирилица
29/08/2020 |  19:10 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Додик: У Српској неће бити стационирани мигранти, без обзира на жеље из ФБиХ (ВИДЕО)

Око 500 миграната и данас се налази на међуентитетској линији између Босанске Отоке и Новог Града. Полиција Унско-санског кантона наставља са довожењем нових миграната на линију разграничења.
Мигранти -
Мигранти

Из Српске јасна порука -полиција неће дозволити њихово стационирање на територији Републике Српске.

У Бихаћу одржан протест због мигрантске кризе, са којег је поново упућен захтјев да надлежни са свих нивоа власти коначно почну рјешавати овај проблем.

На путу од Новог Града до Босанске Отоке на међуентитетској граници већ неколико дана је стотинак миграната. Ту их је довела полиција УСК-а. Они који успију доћи до Бихаћа, убрзо буду враћени на тзв. ничију земљу. Кажу, кантонална полиција их туче.

- Туку нас штаповима. Снажно нас ударају. Има много повријеђених, оних које је полиција претукла. Играју се са нама као са фудбалском лоптом. Овдје – ми нисмо људи - рекао је Абид Али из Пакистана.

- Имам седамнаест година и страх ме је. Живот овдје је веома тежак - изјавио је Абдул Халид из Марока.

Локалне власти у Новом Граду су упозоравале на овакав сценарио. Кажу, полиција УСК својим возилима и аутобусима довози мигранте на међуентитетску границу на којој су потпуно без контроле.

- Ту већ неколико дана имамо број од 500 – 600 миграната. Наравно они нису под никаквом контролом. Крећу се по околним баштама, њивама, не зна се чиме се хране и наравно да је то озбиљна опасност за грађане Новог Града - истакао је начелник Новог Града Мирослав Дрљача.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упознат је са овом ситуацијом - каже без обзира на жеље из Федерације у Републици Српској неће бити стационирани мигранти.

- Мислим да се ништа неће добити што се враћају мигранти из Унско-санског кантона према Републици Српској јер је чињеница, да чим изађу из аутобуса, враћају се у овај кантон. Они не желе да остану овдје, а то што неке политичке партије из ФБиХ желе да концентришу мигранте, друго је питање - нагласио је Додик.

Улазак према Европи је најлакши кроз Унско-сански кантон, а наш задатак је био да спријечимо мигранте да врше тортуру над људима у Српској што смо испунили, каже Додик. Предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић сматра да је проблем миграната запуштен и да БиХ није исказала потребу да радикално ријеши тај проблем.

- Не треба измишљати топлу воду и да се требало само угледати на неке земље које су то ефикасно рјешавале, као на примјер Мађарска, која је као чланица ЕУ, и уз противљење ЕУ, то ријешила на радикалан начин уз подршку својих грађана - појаснио је Чубриловић.

У струкури миграната највише је оних из Пакистана, има их чак и из Марока. Један од закључака са посљедне сједнице Предсједништва је да Савјет министара са свим земљама потпише споразум о реадмисији, односно повратку миграната у матичне земље.

- Ова земља има неке вјерске уговоре, али никада није са БиХ имала уговор о реадмисији, као ни Мароко - каже Додик.

- Јако сам задовољан чињеницом да је састанак Предсједништва БиХ са министром безбједности прошао на тај начин да су усаглашени ставови и да постоје јединствени закључци - додао је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Док се ставови унутар БиХ не усагласе – мигранти постају све озбиљнији безбједносни проблем, чему свједоче све чешће туче и инциденти. Најновији се одиграо синоћ у Тузли, при чему су кориштени ножеви и летве, а неколико миграната је повријеђено.