latinica  ћирилица
01/09/2020 |  09:33 | Аутор: СРНА

Накнаде у енергетици донијеле 20,52 милиона КМ

У Републици Српској тренутно има око 300 концесионара, а по основу накнаде за коришћење електроенергетских објеката у буџет Српске у прошлој години слило се 20,52 милиона КМ, рекао је предсједник Комисије за концесије Српске Раденко Ђурица.
Конвертибилна марка - Фото: РТРС
Конвертибилна маркаФото: РТРС

Ђурица је истакао да, осим што пуне републички буџет, концесионари запошљавају становништво у општинама у којима се налази концесија, те издвајају новац за локалну инфраструктуру.

- Из године у годину највише новца прикупи се од накнаде за концесију у области енергетике - рекао је Ђурица.

Он је навео да је од додијељених концесија за изградњу и коришћење малих хидроелектрана, њих 27 пуштено у комерцијални рад, што доприноси бољем снабдијевању крајњих потрошача електричном енергијом.

- Концесиона накнада код нас је најнижа у региону, износи око три одсто укупних прихода, те сматрам да би требало да буде бар двоструко већа, јер би и прилив новца био већи. У Србији накнада износи 10 одсто, у Црној Гори 12 одсто, а у Хрватској 16 одсто, те мислим да би требало да се приближимо земљама региона - рекао је Ђурица за Глас Српске.

Он је навео да Комисија активности базира у складу са документом о политици додјеле концесија и Закону о концесијама, те да даје сагласност на студије економске оправданости, документацију за јавно надметање, затим приједлог рјешења о избору најповољнијег понуђача и друге активности.

- Када је ријеч о енергетици, дајемо сагласности на изградњу, коришћење или реконструкцију малих хидроелектрана од 250 киловата, нафтовода, гасовода и других објеката за складиштење, транспорт и дистрибуцију нафте и гаса и соларних електрана - рекао је Ђурица.