latinica  ћирилица
01/09/2020 |  13:02 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Показати јединство на посебној сједници

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић очекује да се посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, чије је одржавање затражио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, укаже дужна пажња и да се наступи јединствено.

- Мислим да, по правилу, ту имамо подршку парламентарних партија, односно Народне скупштине Републике Српске, прво зато што су ствари у суштини такве да се дјелује, али и зато што постоји одређено правило да се са дужном пажњом увијек односимо према тако важним стварима као што су управо питања која се покрећу - рекла је Цвијановић.

О важности ове сједнице, каже Цвијановићева, говори и сама чињеница да постоји интервенција српског члана Предсједништва БиХ, дакле једног од три члана овог тијела, који има механизам заштите у својим рукама.

- Вјерујем да ће у наредних неколико дана бити одржана та посебна сједница по захтјеву српског члана Предсједништва који има право да покрене вето на одређене ствари које сматра да су штетне по интересе Републике Српске - рекла је предсједница Српске и додала да је најбоље да се увијек наступи јединствено.

Народна скупштина Републике Српске требало би у понедјељак, 7. септембра, на посебној сједници да разматра приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика по којој је одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ и Међународне фондације за изборне системе, веома штетна по интересе Српске.

Посебну сједницу Народне скупштине затражио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је одлуку о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системеусвојену без консензуса 27. августа на сједници Предсједништва БиХ прогласио веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Додик је раније позвао посланике Народне скупштине да у року од десет дана одрже сједницу и двотрећинског већином подрже његов проглас.