latinica  ћирилица
01/09/2020 |  13:27 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Подршка заједничкој кандидатури српских партија у Сребреници и Мостару

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да подржава заједништво српских партија за кандидатуру у појединим локалним заједницама, као што је случај у Мостару и Сребреници.

- Није природно да смо увијек сви заједно. Онда не би било власти и опозиције, него би била једна политичка партија. Ову разноврсност и плурализам апсолутно подржавам, али исто тако подржавам да тамо гдје имамо циљ, морамо да дјелујемо заједно, као што сматрам да морамо да дјелујемо заједно и онда када је ријеч о стратешким питањима за Републику Српску - рекла је Цвијановић.

Она је изјавила новинарима у Бијељини да су заједничке кандидатуре српских кандидата у Сребреници и Мостару два изолована питања, која су важна за Републику Српску.

- А и све друго што је везано за будућност, напредак, очување надлежности Републике Српске у оквиру БиХ, за мене је сасвим природно и политички једино исправно да су политичке партије из Републике Српске окупљене око тог циља - рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је и раније, а и сада става да је у неким локалним срединама потребно да се укључе све политичке партије и имају заједнички наступ, јер се тиме, заправо, даје гаранција за учешће у власти или вођење одређених процеса на онај начин како одговара свима.

- Што се тиче Мостара, врло је специфично, јер никада готово нису питани за било шта повратници, али и они Срби који су тамо остали. У политичком смислу недовољно су позиционирани да би могли да утичу на оно што јесте њихов стварни живот - навела је Цвијановић.

Када је ријеч о Сребреници, она је истакла да су Срби већ имали једно добро искуство и знају да када се удруже, заиста могу покренути развој.

- Странци су годинама говорили да тамо треба да буде бошњачки начелник, што је врло необично. Ако имате демократске изборе, онда је начелник онај који тамо буде изабран. Кроз јединство политичких партија из Републике Српске, можемо имати начелника који долази из тих партија који може да обезбиједи просперитет - истакла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, не може се поредити оно што се у Сребреници дешавало у мандату када је био начелник општине из реда српског народа, с оним што је било некада прије тога.

- О Сребреници се увијек много причало, али се ништа тамо није радило. Осим тога, оно што је било стварно, у виду донација у периоду након рата и годинама иза тога, никада није могло да се примијети као неки стварни резултат. Шта смо ми то могли да видимо у Сребреници? Гдје су нестале те паре - упитала је Цвијановић.

Она је истакла да је у Сребреници Влада Републике Српске правила путеве, реновирала и санирала школе, рјешавала инфраструктурне пројекте, те да није резултат донација које су стизале у ову локалну заједницу.

- Нисмо увијек имали прилику то да видимо, али политичка сцена сазријева, као и све друго, а то је видљиво и на политичкој сцени Бијељине, гдје смо дошли до неких формула и аранжмана зато што нам је стало да грађанима покажемо да то може да буде и боље, а боље је онда када заједно обављате одређене послове и направите такве аранжмане - поручила је Цвијановић.