latinica  ћирилица
01/09/2020 |  14:49 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Пашалић: Дрвопрерађивачки сектор годинама у суфициту

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да дрвопрерађивачки сектор Српске има суфицит од 500 до 550 милиона КМ у посљедњих неколико година и да то довољно говори о значају те области.
Министар Пашалић у Приједору - Фото: РТРС
Министар Пашалић у ПриједоруФото: РТРС

- Ми се трудимо да обезбиједимо довољно сировина за овакве субјекте, има ту одређених потешкоћа, напросто њихове су потребе веће него што ми годишње посијечемо дрвних сортимената, али мислим да бољом прерасподјелом и стављањем акцента на овакве привредне субјекте можемо боље да искористимо тај наш потенцијал - рекао је Пашалић приликом посјете предузећу "Мастервуд" у Козарцу, код Приједора.

Он је нагласио да је "Мастервуд" једна од ријетких фирми која се бави финализацијом у дрвопрерађивачкој индустрији и да је као таква стратешки партнер и има мало повољније услове, односно склапа петогодишње уговоре због извјесности производње.

- Нажалост, далеко су бројније мање фирме које се баве само прорезом гдје је додатна вриједност много нижа. У будућем периоду трудићемо се да те мале фирме које се баве искључиво прорезом некако преоријентишемо да би се бавиле финализацијом тих производа - навео је Пашалић.

Према његовим ријечима, најбољи модел би био да мали субјекти који врше само прорез у ствари припремају сировину за фирме попут "Мастервуда", али то се не дешава, него производ најниже вриједности завршава у Србији, Хрватској и другим земљама.

- Онда наши финалисти имају проблем како да обезбиједе сировину и ми смо данас разговарали управо о једном моделу како да наведемо или чак можда и условимо наше фирме које раде прорез да се прво обрате нашим финалистима и да им понуде сировину па тек онда, уколико нема интересовања за одређени производ, да се то пласира вани - каже Пашалић.

Директор и власник фирме "Мастервуд" Драгослав Шиљак рекао је да је ово прва посјета ресорног министра у 16 година постојања ове фирме и похвалио ангажовање Владе Републике Српске које је у посљедње двије-три године доста олакшало снабдијевање сировинама, а тиме и опстанак на европском тржишту гдје ова фирма, са око 85 запослених, пласира 90 одсто производње.

- Сарадња са шумским газдинством је добра јер смо са том подршком Владе стављени у мало повољнији положај у односу на ранији период. Има ту још ствари које би требало да се поправљају и надам се да ће ова посјета министра бити корисна да се чују наши проблеми, да заједнички нађемо рјешења и да можемо запослити још више људи и унаприједити извоз и финални производ који је најисплативији да се извезе у смислу дрвопрераде - навео је Шкиљић.

Директор Шумског газдинства Приједор Саша Бурсаћ истакао је да се годинама бори и наставиће да се бори за то да сва сировина која се за дрвопрерађиваче налази на подручју у надлежности овог газдинства треба да се утроши за потребе овдашњих дрвопрерађивача.

- Све што је вишак, нема никаквих проблема и ја сам за то та се нађе тржиште мимо града и пет општина које покрива Шумско газдинство Приједор, ако нема тржишта овдје. Док год имамо тржишта за фирме као што је ова и сличне, за трупац букве и храста, ми се боримо да остане на подручју које ми покривамо - рекао је Бурсаћ.

Он је додао да је задовољан јер су ове године углавном домаћи купци.

- Ми имамо добру сарадњу са њима, купци су добри, добро плаћају, нема никаквих проблема и сарадња је на обострано задовољство. Овај привредни субјекат има 60 дана одгађања плаћања. Имају неки субјекти који имају право на 30 дана одгоде, неки плаћају авансно, све зависи од степена прераде и способности и моћи купца. Тај правилник је направила Влада Републике Српске, како ко има право на одгођено плаћање, и ту немамо никаквих проблема - указао је Бурсаћ.