latinica  ћирилица
01/09/2020 |  17:19 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Србија се није мијешала у изборе у Црној Гори, очекују побољшање односа

Из Амбасаде Србије у Подгорици данас је оцијењено да је изборни резултат у Црној Гори показатељ братства, пријтељства и блискости са Србијом, те да очекују значајно побољшање односа двије државе.

У саопштењу из Амбасаде наводи се да се Србија ни на који начин није мијешала у изборни процес, поштујући Црну Гору и суверено право њених грађана да слободно и демократски одлучују.

Из Амбасаде су честитали свим учесницима на оствареним резултатима, те поздравили прелиминарне закључке ограничене мисије за посматрање парламентарних избора у Црној Гори /ОДИХР/, као и мирно изражавање воље грађана на протеклим изборима.

Из Амбасаде Србије у Подгорици истичу да је импресиван био одзив бирача упркос опасности од вируса корона, велике врућине и констатованих примједби у наведеном извјештају, што све, како су рекли, говори колика је велика била жеља црногорских грађана за промјенама.

- Грађани Црне Горе извојевали су ту важну побједу и показали колико су им важни наши блиски односи, заједничка европска будућност и најбоља могућа сарадња двије државе - наводи се у саопштењу.

Према изборним резултатима које је објавила Државна изборна комисија, ДПС је освојио 35,06 одсто, односно 143.548 гласова, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,55 одсто или 133.267.

Коалиција "Мир је наша нација" освојила је 12,53 одсто или 51.297 гласова бирача, "Црно на бијело" 5,53 или 22.649, а Социјалдемократе 4,10 или 16.769 гласова.

Лидери три побједничке коалиције јуче су договорили четири принципа сарадње, али и укидање дискриминаторских закона и аката међу којима је и мјесецима оспоравани Закон о слободи вјероисповијести.