latinica  ћирилица
01/09/2020 |  18:25 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Пашалић: Премија за млијеко сваког првог у мјесецу

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је да произвођачи млијека у Српској сваког првог у мјесецу имају уредно исплаћене премије што им омогућава задужења и планирања производње и финансијских токова.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- Ми ћемо и убудуће наставити подржавати наше произвођаче млијека - рекао је Пашалић новинарима у приједорском насељу Марићка гдје је посјетио два овдашња имања на којима се производи млијеко.

Он је подсјетио да је данас исплаћена премија за млијеко од 2,5 милиона КМ.

Пашалић је навео да је мљекарство вјероватно најсложенија пољопривредна производња која подразумијева рад од 24 часа и која генерише и производњу хране за те музне краве и прихрану подмлатка и материјале за тов.

- Премије за козје млијеко смо повећали на 0,40 КМ, а премија за кравље млијеко је 0,25 КМ по литри. Раније је та премија била изједначена, али због количине млијека и саме технологије производње та подршка, када је у питању производња козјег али и овчијег млијека, је нешто већа и мислим да је то једна перспективна област на подручју приједорске и бањалучке регије - додао је Пашалић.

Драгослав Радановић производњом млијека бави се од 2000. године и данас има 25 грла од којих је 12 музних крава.

- Сарадња са Министарством нам је била добра одувијек и задовољство нам је што нас је министар данас посјетио и издвојио своје вријеме и показао добру вољу да поразговара са нама шта нам може помоћи и како - рекао је Радановић.

Радивој Пиљић бави се производњом млијека од 1998. године и данас има 21 грло.

- Користим ове подстицаје за млијеко и ове године сам од мљекаре добио плуг, што нам је много олакшало посао. Млијеко пласирам у дубичку мљекару, од четири до шест хиљада литара мјесечно - навео је Пиљић.

Пашалић са сарадницима претходно је посјетио фабрику дрвопрераде "Мастервуд" у Козарцу и фарму кока носиља у власништву Драгана Бабића у Расавцима, а обишао је и пољопривредне произвђаче који у центру Приједора излажу и продају своје производе на вишедневној манифестацији "Плодови љета".