latinica  ћирилица
01/09/2020 |  18:44 | Аутор: СРНА

Пентагон: Пекинг ће удвостручити број нуклеарних бојевих глава

Очекује се да ће Кина у наредној деценији најмање удвостручити број својих нуклеарних бојевих глава и приближава се могућности да изврши нуклеарне ударе са копна, ваздуха и мора, саопштено је данас из Пентагона.

У свом годишњем извјештају Конгресу о кинеској армији, Пентагон наводи да Пекинг има мање од 200 нуклеарних бојевих глава и то је први пут да америчка војска помиње бројке.

Федерација америчких научника изнијела је претпоставку да Кина има око 320 нуклеарних бојевих глава.

Пентагон истиче да је пројекција заснована на факторима укључујући то да Пекинг има довољно материјала да удвостручи арсенал нуклеарног наоружања без производње новог фисионог материјала.

Претпоставка Пентагона у складу је са анализом Обавјештајно-одбрамбене агенције.

Почетком године, лист Комунистичке партије Кине "Глобал тајмс" писао је да Пекинг за релативно кратко вријеме треба да прошири број својих нуклеарних бојевих глава на 1.000.

У извјештају се подсјећа да је Кина у октобру прошле године јавно објавила да је бомбардер "Х-6Н" први који може да носи нуклеарну бојеву главу на пројектилу ваздух-ваздух и да допуњава гориво у ваздуху.

Вашингтон је у више наврата позивао Кину да се придружи у трилатералним преговорима за продужење америчко-руског Споразума о контроли нуклеарног наоружања /Нови Старт/ који истиче у фебруару.

Кина је саопштила да није заинтересована за улазак у преговоре с обзиром да је нуклеарни арсенал САД двадесетоструко већи од Пекинга.