latinica  ћирилица
01/09/2020 |  19:43 ⇒ 02/09/2020 | 10:24 | Аутор: РТРС

Ко контролише трошење новца за мигранте? (ВИДЕО)

Од 2016. године до данас на јединствени рачун институција БиХ уплаћена су непуна четири милиона КМ донаторских средстава за помоћ у рјешавању мигранстке кризе док је Међународној организацији за мигранте која дјелује на простору БиХ директно дозначено 70 милиона евра или 140 милиона КМ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Делегат у Клуба Срба Дом народа ПС БиХ Душанка Мајкић каже да је шокирана податком да БиХ нема контролу над тим средствима што отвара могућност за злоупотребе и махинације донаторским новцем.

Јавност је данас коначно сазнала колико се новца из иностранства слило у БиХ за помоћ у рјешавању мигрантске кризе. На званичне рачуне бх. институција у посљедње четири године уплаћена су непуна четири милиона, прецизирао је министар Вјекослав Беванда.

У исто вријеме мимо тих рачуна, ЕУ је од 2017. године Међународној организацији за мигранте директно уплатила близу 140 милиона КМ.

- Ова средства се углавном уплаћују на рачун ИОМ-а, за плаћање закупа, за храну. Лијекове и плате запослених у ИОМ-у. Немам податке о другим међународним донаторима - изјавио је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић.

Непотпуни подаци о средствима која стижу из иностранства за санирање мигрантске кризе као и изостанак транспаретности његовог утрошка "звоне на узбуну", каже делегат Душанка Мајкић, јер се у БиХ тешко може упратити траг новца на званичним рачунима, а камоли оног који се слијева у "сивој" зони.

- То је податак који би забринуо сваког грађанина ове земље. Дакле, један огроман простор за корупцију. Шта нам заправао то говори, ко управља мигрантским процесима у БиХ? Управљају они којима није стало да се ријеши питање миграната и због чега је бивши министар безбејдности отишао. Управљају они којима је стало да мигранти остану да би сутра били њихови бирачи - поручила је Мајкићева.

Посљедњи пут ИОМ је у јануару ове године информисао тада ресорног министра Фахрудина Радончића о утрошку средстава које су добили од ЕУ и других донатаора за помоћ мигрантима. Одбацили су било какве спекулације о злоупотреби тог новца. Ипак сумња остаје.

- Има ту злоупотреба у смислу набавке прехрамбених артикала, потписивање уговора о закупу простора. Мислим на ИОМ, на њих прије свега, тачније појединце који злоутребљавају ситуацију у БиХ и стичу противправну имовинску корист - изјавио је делегат у Клуибу Хрвата у Дому народа ПС БиХ Златко Милетић.

У протекле четири године кроз БиХ прошло је десетине хиљада илегалних миграната. Представљају безбједносни, хуманитарни и здраствени проблем и нико не зна колико су до сада коштали пореске обвезнике у БиХ. Хиљаде их и даље чека прилику да пребјегну у ЕУ од које добијамо мрвице помоћи.