latinica  ћирилица
02/09/2020 |  11:00 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Млађеновић: Након граничног прелаза градиће се бесцаринска зона

Начелник братуначке општине Недељко Млађеновић рекао је Срни да се интензивно гради заједнички гранични прелаз БиХ и Србије код новог моста "Братољуб" на Дрини између Братунца и Љубовије и истакао да ће завршетком овог пројекат бити стечени одлични услови за успостављање бесцаринске зоне.
Начелник општине Братунац - Недељко Млађеновић - Фото: СРНА
Начелник општине Братунац - Недељко МлађеновићФото: СРНА

- Ријеч је о међународном граничном прелазу првог реда за теретни и путнички саобраћај и превоз људи и робе која подлијеже инспекцијском надзору, а треба да буде изграђен до прољећа и да већ идуће године буде у функцији - каже Млађеновић.

Он је подсјетио да је изградњу моста финансирала Србија, приступног пута Република Српска, а заједничког граничног прелаза и царинског терминала Управа за индиректно опорезивање средствима која су обезбиједиле заједничке институције БиХ.

Вриједност инвестиције је 14 милиона КМ, а радове изводи братуначка фирма "Еникон-градња".

Млађеновић каже да се са изградњом граничног прелаза стварају одлични услови за успостављање бесцаринске зоне у непосредној близини моста "Братољуб" и истиче да су већ остварени контакти са Пиротом, који има најуспјешнију бесцаринску зону у Србији са годишњим приходом већим од 10 милиона КМ.

- То ће бити бесцаринска зона за регију Бирач и Републику Српску, али и Србију. Већ смо добили вербалну подршку руководстава Српске и Србије за изградњу слободне зоне и остварили смо контакте са градом Пиротом, који има најуспјешнију бесцаринску зону у Србији и разговарали смо о успостављању сарадње - истиче Млађеновић.

Наглашава да ће братуначка бесцаринска зона посебно добити на значају са завршетком започете изградње ауто-пута Лајковац-Осечина, пробијања тунела и изградње модерне саобраћајнице према Љубовији и мосту "Братољуб".

Општина Братунац је прије двије године покренула иницијативу за изградњу бесцаринске зоне која је предвиђена Регулационим планом ове локалне заједнице.

Млађеновић наглашава да је у току израда студије изводљивости за ову зону и да је општина обезбиједила два милиона КМ за откуп земљишта за изградњу те зоне, коју ће финансирати владе Српске и Србије.

- Интересовање за изградњу бесцаринске зоне и уз њу индустријске зоне у Братунцу веома је изражено и када буду изграђене доносиће у почетку два милиона КМ у општински буџет и омогућавати убрзани развој општине - сматра Млађеновић.

Будући нови гранични прелаз биће саграђен на комплексу укупне површине 30.000 метара квадратних, имаће три улазне и три излазне траке, објекте за смјештај царинских и полицијских служби двије земље, инспекцијских органа и све остале пратеће садржаје.

Изградња "Братољуба" почела је у октобру 2015. године, а завршена у мају 2017.

Мост је дуг 227 метара, а његову изградњу, која је коштала 13 милиона евра, финансирала је Србија.