latinica  ћирилица
02/09/2020 |  12:17 | Аутор: СРНА

Затворити мигрантске кампове Бира и Мирал

У Бихаћу је данас на састанку Оперативне групе за координисање активности и надзора над мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона одлучено да треба затворити мигрантске кампове Бира и Мирал да би био избјегнут неконтролисани прилив миграната, изјавио је премијер УСК Мустафа Ружнић.
Мирал - Фото: РТРС
МиралФото: РТРС

- Имали смо сједницу Предсједништва БиХ гдје је консензусом донесен сет закључака који се тичу миграција, прије свега јачања источне границе, контроле прилива миграната и њиховог кретања кроз БиХ. И оно што је најбитније за подручје УСК, а то је њихово измјештање из самих центара општина и градова изван насељених подручја, те обезбјеђење финансијског сета за помоћ управљања миграцијама - рекао је Ружнић након састанка.

Он је подсјетио да је у понедјељак одржан радни састанак представника власти УСК-а, представника служби унутар Министарства безбједности у Савјету министара и представника међународних организација, а на позив ресорног министра Селма Цикотића.

- И на том радном састанку донесен је одређени сет закључака. Први јесте да Влада УСК, односно општина Велика Кладуша, град Бихаћ, заједно са Министарством безбједности и представницима међународних организација иду у правцу јачања смјештајног капацитета кампа у селу Липа и смањења миграната у Бири` и Миралу, а што иде у правцу њиховог затварања. Други нама јако значајан закључак јесте тај да нема новог пријема и регистрације миграната у ова два центра - навео је Ружнић.

Према његовим ријечима, Оперативна група данас је донијела сет мјера које ће бити спровођене на простору УСК.

- Све мјере које су донесене на претходној Оперативној групи остају на снази. Појачавају се у правцу да се задужује Управа полиције да појача присуство полицијских службеника, посебно на улазима у УСК у мјестима Отока и Велечево, да се ни на који начин не смије угрозити безбједност грађана због концентрације миграната - рекао је Ружнић.

Он је додао да се забрањује продаја карата мигрантима за унутрашњи превоз.