latinica  ћирилица
02/09/2020 |  13:46 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Шеранић: Стабилизација епидемиолошке ситуације, али без опуштања (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је да се у Републици Српској дефинитивно може говорити о стабилизацији епидемиолошке ситуације, након што је посљедња седмица била са најмањим бројем лица заражених вирусом корона у посљедњих шест седмица.
Ален Шеранић у Бијељини - Фото: РТРС
Ален Шеранић у БијељиниФото: РТРС

- Не смијемо попустити са начином понашања и мјерама које спроводимо, јавност и грађани у Републици Српској прихватили су ове мјере и идемо у добро правцу, што ће бити врло важно због цијелог јавног живота у нареденом периоду - оцијенио је Шеранић.

Министар је данас посјетио Болницу "Свети Врачеви" у Бијељини и разговарао са руководством ове здравствене установе о збрињавању пацијената који су заражени вирусом корона, о редовном функционисању болнице и адаптацији нових простора које финансирају Влада Републике Српске и град Бијељина.

- Ријеч је о објекту за специјалистичке амбуланте који ће омогућити да се, са епидемиолошког становишта, сачува централни објекат болнице, као и додатни капацитети ковид болнице која мора има минимално двије операционе сале - рекао је Шеранић.

Он је, генерално, истакао важност специјализације и развоја новог кадра, као и унапређивању кадра у микробиолошком сегменту, те додао да Република Српска напредује се развојем вирусолошке мреже лабораторија, што ће имати значајан утицај у превенцији вирусолошких обољења.

Шеранић је рекао да се у преговорима у вези са набавком вакцине Република Српска стратешки оријентисала према свим произвођачима од којих се вакцина може набавити и најавио да ће наредне седмице то бити једна од тема разговора са тимом Светске здравствене организације који долази у БиХ.

- То су преговори са СЗО кроз ковикс модел, који гледа како да путем СЗО обезбиједи довољну количину вакцине према свим земљама, а ми смо у Републици Српској резервисали у првом наврату 400.000 доза вакцина, што је била и препорука СЗО - навео је Шеранић и додао да се разговара и са руским партнерима, путем Представништва у Русији.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице Златко Максимовић изјавио је након састанка и обиласка ковид болнице да су у току грађевински радови за проширење капацитета са садашњих 40 на 90 болничких кревета за ковид пацијенте.

- Влада Републике Српске обезбиједила је 654.000 марака, град Бијељина 200.000 марака и у току је адаптација 2.600 метара квадратних додатног простора с циљем већег степена задовољства суграђана - рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, ситуација у ковид болници је нешто боља, хоспитализовано је седам пацијената, али нема мјеста за опуштање и неопходно је поштовање свих епидемиолошких мјера.

Након сусрета са градоначелником Мићом Мићићем и посјете бијељинској болници, Шеранић се састао и са руководством Дома здравља Бијељина.