latinica  ћирилица
02/09/2020 |  17:22 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Кошарац ускоро са Сатлером о отварању тржишта ЕУ за месо из БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Источном Сарајеву да је стратешко опредјељење БиХ отварање нових тржишта за извоз црвеног меса и да ће наредних дана о одобравању извоза у земље ЕУ разговарати са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је оцијенио да потписани уговори двије домаће компаније о извозу меса на турско тржиште представљају почетак рјешавања проблема у примарној производњи меса у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Подсјећајући да су као посљедица пандемије вируса корона у БиХ акумулирани вишкови примарне производње, он је истакао да је потребно пронаћи начин да они буду откупљени и да ће с тим циљем бити настављени апели да месопрерађивачи у Републици Српској и ФБиХ у првом реду прерађују домаће месо.

- Сматрам важним да се обезбиједи да се наша примарна производња прерађује у нашим капацитетима прерађивачке индустрије у Републици Српској и ФБиХ, али и да је потребно обезбјеђивати спољнотрговински промет, као што је то сада са Турском - рекао је Кошарац новинарима.

Он је навео да је као једна од мјера Канцеларији за ветеринарство наложено да се појача ветеринарски надзор и контрола увоза свјежег и расхлађеног меса, те да су тржни центри замољени да купују што више месних прерађевина домаће индустрије.

- Генерална политика Савјета министара је да се заштити домаћа производња", истакао је Кошарац и додао да би једно од могућих рјешења могле бити мјере ограничења увоза свјежег и расхлађеног меса у БиХ.

Кошарац је увјерен да има довољно адекватних рјешења којима ће бити задовољене потребе примарних произвођача и месопрерађивачке индустрије у Републици Српској и ФБиХ.