latinica  ћирилица
03/09/2020 |  13:30 | Аутор: СРНА

Служба за послове са странцима удаљила 36 миграната

Служба за послове са странцима саопштила је да је након поступка реадмисије удаљила 36 страних држављана који су илегално боравили на територији БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су овим лицима претходно изречене мјере протјеривања и стављања под надзор у Имиграциони центар.

Међу удаљеним лицима је 15 држављана Пакистана, осам Бангладеша, два Авганистана те 11 држављана Турске, од којих је осам враћено у своју земљу, док су остала лица, с обзиром на то да је у поступку утврђено да су претходно боравила на територији Србије, у складу са одредбама Споразума о реадмисији, враћена у Србију.

Служба за послове са странцима спроводи појачане активности контроле и кретања странаца на подручју БиХ, а посебно на подручју Унско-санског, Сарајевског и Средњобосанског кантона.

На подручју општине Травник, током контроле објеката, пронађена су 34 мигранта која су била предмет рада Службе.

Током августа, предмет рада Службе било је 2.297 лица, од којих је 2.226 исказало намјеру подношења захтјева за азил.

Као резултат појачаних активности, Служба је током августа изрекла 71 мјеру протјеривања.

Тренутно у привременим прихватним центрима бораве 6.594 мигранта, наводи се у саопштењу.

Само у протеклих седам дана предмет рада Службе било је 680 мигранта, од којих је 545 исказало намјеру подношења захтјева за азил.

У истом периоду Служба за послове са странцима изрекла је мјеру протјеривања са територије БиХ са забраном уласка и боравка за 35 лица, од којих је 14 држављана Бангладеша, три Пакистана, 13 Турске, један Марока, два Србије и два Авганистана.

Наведена лица стављена су под надзор у Имиграциони центар до њиховог удаљавања из БиХ.

Служба за послове са странцима ће у складу са својим надлежностима и капацитетима и континуирано наставити са појачаним оперативним активностима као одговор на повећан прилив миграната у БиХ.