latinica  ћирилица
04/09/2020 |  20:28 | Аутор: СРНА

Гебрејесус: "Вакцинални национализам" успорава напоре

Генерални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је данас да ће "вакцинални национализам" само успорити напор да се заустави пандемија и позвао да вакцине буду употријебљене на фер и ефикасан начин.
Тедрос Аданом Гебрејесус (фото: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott) -
Тедрос Аданом Гебрејесус (фото: Tanjug / AP / Jean-Christophe Bott)

Гебрејесус је истакао да се 78 богатих земаља до сада придружило глобалном плану "Ковакс" чиме је тај број порастао на 170 и да даље расте. Он је од осталих земаља затражио да се придруже до истека рока 18. септембра.

"Коваксом" заједнички руководе Глобални савез за вакцине и имунизацију /ГАВИ/ Коалиција за иновације у спремности на епидемију /ЦЕПИ/, а осмишљен је да би гарантовао једнак приступ глобалним вакцинама против ковида 19 када буду развијене и добију овлаштење за употребу.

Тренутно план покрива девет кандидата за вакцине против ковида 19, а циљ је да се обезбиједе залихе и испоруче двије милијарде доза земљама које се прикључе до краја наредне године. Гебрејесус наводи да још четири изгледају "обећавајуће".

Међутим, неке земље које су осигурале сопствене залих кроз билатералне споразуме, укључујући САД, наводе да се неће придружити "Коваксу".

Према његовим ријечима, "вакцинални национализам" само ће продужити, а не скратити вријеме трајање пандемје.

-У колико и када будемо имали ефикасну вакцину, морамо је, такође користити на ефикасан начин. Другим ријечима, приоритет је вакцинисати неке људе у свим земљама а не све људе у одређеним земљама - навео је Гебрејесус, додајући да приоритет треба да имају радници здравствених служби, старији и особе са хроничним обољењима.

Он је захвалио Њемачкој, Јапану, Норвешкој и Европској комисији што су се прошле седмице придружили "Коваксу".