latinica  ћирилица
05/09/2020 |  12:40 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Торбица: Данашња политика Српске гарант да се злочин неће поновити

Данашња политика Републике Српске гарант је да се српском народу никада више неће поновити злочин какав се десио у Гаравицама код Бихаћа, поручио је данас из Гаравица савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица.
Милан Торбица - Фото: СРНА
Милан ТорбицаФото: СРНА

Торбица је нагласио да је злочин над Србима у Гаравицама годинама скриван у јавности бивше СФРЈ због чега је направљен дупли злочин над Србима.

- Српска покољења морају гајити вјеру у истину и културу сјећања и ми овим обиљежавањем то и покушавамо - рекао је Торбица.

Он је подсјетио да Република Српска потражује 1.660 несталих војника и цивила из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те да никада није скривала своје своје жртве, као што је то радио бивши комунистички режим у СФРЈ у циљу некаквог заједништва.

Према његовим ријечима, Срби у свој национални идентитет нису уградили геноцид.

О злочину на подручју Бихаћа, Торбица је напоменуо да су припрема за исељавање, убијање и геноцид над српским народом по формирању НДХ 1941. године почеле, а то се све масовно догађало крајем јула и почетком августа.

- Организатори егзекуција над Србима су били Љубомир Кватерник, брат Славја Кватерника, који је прочитао оглас о НДХ и Енвер Капетановић - рекао је Торбица.

У Гаравицама код Бихаћа данас је обиљежено 79 година од страдања више од 12.000 Срба, жртава усташког злочина почињеног у љето 1941. године.