latinica  ћирилица
05/09/2020 |  13:00 ⇒ 19:20 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Злочин најстрашнијих злочинаца Европе (ВИДЕО)

Политичка борба коју данас води руководство Републике Српске уједно је и борба за спокој жртава Гаравица и свих других жртава, али и гаранција да се овакво нешто више никада неће поновити, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: СРНА
Радован КовачевићФото: СРНА

Ковачевић је додао да човјек не може да се не запита да ли су хрватски и бошњачки усташки злочинци најстрашнији злочинци који су икада ходали Европом.

- Ако се неко пита да ли је икада на овим просторима, односно на просторима бивше Југославије извршен над неким народима геноцид, довољно је да дође у Јасеновац и у Гаравице - рекао је Ковачевић новинарима.

Ковачевић је истакао да се не зна шта је страшније, то што је злочин почињен или чињеница да се до прије неколико година уопште није ни знало за Гаравице.

- Срби који су рођени и провели цијели свој живот у Бихаћу, до рата нису знали за Гаравице. То говори о једном поновљеном злочину над ових 12.000 до 15.000 српских жртава које су страдале у Гаравицама и околини. Република Српска је најбољи гарант да се такво нешто више никада неће поновити - поручио је Ковачевић.

Он је напоменуо да се на два сата од Гаравица налази Јасеновац и да хрватски и бошњачки усташки злочинци нису могли да чекају већ су те људе одмах побили овдје и нису имали намјеру да их користе за рад.

- Намјера није била ниједна друга него да их убију, само из једног разлога, јер су Срби и православци - сматра Ковачевић.

Свештеници Епархије бихаћко-петровачке данас су служили парастос за више од 12.000 Срба, жртава усташког злочина почињеног у љето 1941. године.

Усташе су у љето 1941. године побиле више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја.

Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

Убијени становници Бихаћа и околине били су искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Помен поводом 79 година од злочина на Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.