latinica  ћирилица
07/09/2020 |  17:12 | Аутор: СРНА

Радановић: Бошњаци диригују кризу да истисну Србе и отму им имања у ФБиХ

Мигранстку кризу у БиХ контролише бошњачка политичка елита како би отјерали Србе повратнике и узурпирали српска имања у Федерацији БиХ, упозорио је данас предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

- Гурају мигранте на Србе повратнике да отму њихову имовину и етнички очисте ентитетску границу, док међународна заједница на то ћути, а не би ћутали да Срби гурају неке проблематичне особе према бошњачким повратницима - оцијенио је Радановић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је позвао међународну заједницу да дјелује, а власт на нивоу БиХ да преузме контролу над мигрантском кризом, обезбиједи мигрантске центре и контролу кретања лица у њима, да ради на враћању миграната у земље поријекла, нарочито у Пакистан, те да спријечи угрожавање живота и права малобројних српских повратника у ФБиХ.

- Полиција Унско-санског кантона шаље мигранте у српска села, називајући ничијом земљом српска имања уз ентитетску линију, сада их је већ скоро 3.000 и безбједносна су и здравствена пријетња дјеци, женама и старцима који већ тешко преживљавају само од свог рада и без подршке федералне власти са било ког нивоа - рекао је Радановић.

Он је додао да министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић треба да поднесе оставку, ако није у стању да обавља свој посао, уз оцјену да је направио много зла од кад је на овој функцији.

Према ријечима Радановића, диригована мигрантска криза сада директно угрожава опстанак и права 8.000 Срба повратника у ФБиХ.

Уочи локалних избора у БиХ, он је позвао све Србе поријеклом са простора ФБиХ, расељене у Србији и широм свијета, да искористе бирачко право и гласају за било коју српску странку у ФБиХ.

О проблемима српских повратника у ФБиХ говорио је и Дамир Иветић, предсједник Српског удружења Посавског кантона, наводећи да 850 Срба у три локалне заједнице - Оџак, Орашје и Домаљевац/Шамац преживљава од пољопривреде, да нису конститутивни, немају запослења, ни школе за своју дјецу у повратничком селу у којем бар има девет ђака.

Он је позвао владе Републике Српске и Србије да помогну малобројно и обесправљено српско становништво у овом дијелу ФБиХ, гдје је прије рата живјело 6.500 Срба.

Иветић је рекао да се нада промјени на локалним изборима, за које су пријављене и српске листе у општинама Оџак и Домаљевац/Шамац.