latinica  ћирилица
07/09/2020 |  19:33 ⇒ 08/09/2020 | 08:11 | Аутор: РТРС

Упућен захтјев за премјештање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је данас захтјев за одржавањем ванредне сједнице Предсједништва на којој би се искључиво расправљало о иницијативи за премјештање амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим. Додик је објаснио да је то интерес САД а БиХ је стало до америчке подршке. Друга два члана Предсједнштва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбацују овај приједлог и поручују да ванредне сједнице неће бити.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

“Мастило“ на Вашингтонском споразуму Београда и Приштине није се ни осушило, а српски члан Предсједништва усталасао је дипломатске воде и политичку сцену у региону најављујући премјештање амбасаде БиХ у Јерусалим.

- За нас, за Републику Српску би било добро, а ја ћу упутити захтјев Предсједништву да донесе одлуку и измјести амбасаду БиХ из Тел Авива у Јеруслаима, јер је оичигледно то интерес САД. То смо видјели неки дан током разговора Вучића у Вашингтону. Зашто ми то не би урадили ако нам је стало до америчке подршке и благонаклоности - рекао је Милорад Додик.

Захтјев за ванредном сједницом на којој би се одлучивало о премјештању амбасаде БиХ у израелску престоницу Јерусалим, већ је упућен у кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

Он је истакао да је иницијатива Милорад Додика да БиХ премјести сједиште своје амбасаде у Израелу политикантска и популистичка.

- Таква одлука уопште неће бити тема сједнице Предсједништва - додао је Џаферовић.

Слично као и бошњачки члан Предсједништва и хрватски члан Жељко Комшић је поручио да је Додикова иницијатива без шанси уз салву већ потрошених фраза да је на америчкој црној листи и да је противник НАТО интеграција.

Већ у сриједу и Џаферовић и Комшић имаће прилику да објасне специјалном представнику САД за Балкан Метјуу Палмеру зашто су против.

Слободан Шоја, историчар и дипломата, истиче да о овом приједлогу треба дубоко размишљати и не излазити брзо са коментарима. У најављеној иницијативи Шоја препознаје Додиков осјећај за нове процесе у свијету и настојање да БиХ и Српску позиционира уз најјаче играче.

Ипак, Шоја упозорава да је арапски свијет јако утицајан у бошњачким круговима и да неће благонаклоно гледати на ове активности и подсјећа да земље ЕУ нису кренуле америчким стопама и премјестили амбасаде у Јерусалим.

- Свака мала и најмања земља има право да гради спољну политику како она жели. Предсједник Додик предлаже да је то јачање односа са САД и Израелом. А деликатно је питање односа арапског свијета према БиХ по овом питању - додао је он.

САД су прве 2017. премјестиле амбасаду у Јерусалим, за њима Гватемала а након Вашингтонског споразума и Србија се обавезала да ће то учинити. У Палестини и арапском свијету сматрају да је Израел окупирао Јерусалим и премјештање страних амбасада доживљавају као удар на палестинску сувереност.