latinica  ћирилица
08/09/2020 |  16:47 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Спремно дочекати завршетак изградње граничног прелаза Братунац-Љубовија

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изразио је данас наду да ће гранични прелаз Братунац-Љубовија бити завршен како је и планирано до краја марта 2021. године.
Обилазак моста Братољуб - Фото: РТРС
Обилазак моста БратољубФото: РТРС

- То нас из Савјета министара позива и опомиње да у том тренутку морају бити планирана сва потребна средства за институције које овдје треба да раде како се не би десило да имамо отворен мост, а немамо гранични прелаз или да имамо и мост и гранични прелаз, а да немамо институције - рекао је Тегелтија новинарима након што је обишао локацију на којој се гради прелаз.

Он је рекао да ће Савјет министара учинити све да до краја године институције буду спремне да раде на овом граничном прелазу када буде отворен.

Тегелтија је подсјетио да је на првој сједници Савјета министара донесена одлука да се издвоје средства за изградњу граничног прелаза Братунац-Љубовија, који ће бити један од најсавременијих које има БиХ.

- У том тренутку нисам био ни свјестан колико је тај пројекат важан не само за Братунац, већ и за читаву регију - рекао је Тегелтија и додао да се прави ефекти очекује када се овдје појаве људи и робе.

Он навео да му је на данашњем састанку са привредницима у Сребреници један од присутних рекао да ће му трошкови бити нижи за 50 одсто када буде отворен овај гранични прелаз.

Подсјетивши да је читав пројекат реализован заједно са Србијом, Тегелтија је изразио захвалност Србији на спремности да изгради мост Братољуб и да овај дио БиХ отвори према Србији, што ће бити на задовољство грађана обје земље.

Он је изразио задовољство активностима у Братунцу, додајући да је ова локална заједница свјесна да овакав модеран гранични прелаз и добар мост пружају могућност за развој привредних активности и капацитета.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је Братунац најбољи примјер добре сарадње Републике Српске и Србије.

Он је подсјетио да је на темељу политичких договора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића изграђен мост Братољуб, али да се због неадекватних политика БиХ касни са изградњом граничног прелаза.

- Предсједавајући Савјета министара и ја смо данас овдје како би показали да је то нека прошла политика - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да су представници Српске у институцијама БиХ потпуно интегрисани у све политичке договоре које имају представици Српске и Србије с циљем афирмације пројеката који су у интересу за све грађане у БиХ.

- Не само изградња моста и граничног прелаза, него и нови пројекат изградње слободних зона у партнерству са Србијом говори о трајној опредјељености да се развијају односи двије земље - рекао је Кошарац и додао да је то добра порука да људи остају да живе у овом региону.

Он је изразио задовољство што је начелник Братунца Недељко Млађеновић опредјељен за привредни напредак ове локалне заједнице.

Млађеновић је рекао да је изградња граничног прелаза и моста Братољуб историјски пројекат.

- Ово је историјски пројекат не само за општине Братунац и Љубовија, него и за читаву регију, што је показала и чињеница да су почетком његове реализације многе породице одлучиле да овдје живе - рекао је Млађеновић.

Он је указао да гранични прелаз не би био изграђен да предсједавајући Савјета министара није Зоран Тегелтија, који је ово питање ставио на дневни ред прве сједнице новог сазива Савјета министара као прву тачку.

Млађеновић је навео да је у протекле три године у Братунцу изграђено 500 стамбених једница, као и да су скочиле цијене некретнина, што показује колико је људи заинтересовано, чак и из иностранства, да улажу у ово подручје.

Он сматра да ће за пет година Братунац бити једна од најразнијених општина, посебно када се узме у обзир изградња слободне зоне која је непосредно везана за овај гранични прелаз, као и да Србија гради ауто-пут од Ваљева до Сјечине, што ће омогућити привредницима боље услове за извоз робе.