latinica  ћирилица
09/09/2020 |  07:45 ⇒ 08:17 | Аутор: СРНА

Обустављено испитивање оксфордске вакцине због болести учесника

Компанија "Астразенека" саопштила је да је паузирала глобална испитивања своје експерименталне вакцине против вируса корона, укључујући провјере у завршној фази, јер се један учесник студије неочекивано разболио.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Вакцина коју је развио Универзитет Оксфорд је, према опису из Свјетске здравствене организације, вјероватно најбољи кандидат у свијету и најнапреднија у смислу развоја.

Суспензија процеса умањује шансе да ће вакцина бити масовно доступна у скорије вријеме. САД су раније најавиле да ће убрзати процес њеног одобравања прије новембарских предсједничких избора.

Британска компанија је објавила да је добровољно паузирала испитивања како би независна комисија могла да размотри податке о безбједности и ради на томе да минимизира утицај на временски оквир развоја вакцине.

- Ово је рутинска акција која мора да се обави када год постоји потенцијално необјашњива болест током испитивања - наводи се у саопштењу.

Није објављено о којој болести је ријеч, али се очекује да ће се учесник студије опоравити, преноси "Стат њуз", који је први извијестио од суспензији због "сумњиве озбиљне и неповољне реакције".

"Њујорк тајмс" пише, позивајући се на особу упућену у ситуацију, да је учесник испитивања из Британије оболио од трансверзалног мијелитиса, односно упале која захвата кичмени стуб и често је повезана са вирусном инфекцијом.

За сада није јасно да ли је болест повезана са "Астразенекином" вакцином, додаје се у извјештају.