latinica  ћирилица
09/09/2020 |  21:14 ⇒ 10/09/2020 | 07:56 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза све већи терет за БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да мигрантска криза постаје све већи терет за БиХ, која сама не може да се избори са овим проблемом и истакао да сви који не испуњавају услове да бораве у БиХ морају бити враћени у домицилне земље.
Мигранти - Фото: klix.ba
МигрантиФото: klix.ba

Тегелтија је нагласио да се појављује све већи број људи и то не оних који желе остати у БиХ, већ оних којима је БиХ транзитна рута према земљама Западне Европе.

- БиХ неоправдано сноси превелики терет мигрантске кризе у односу на број становника који у овом тренутку има. Ако ће кроз источне границе ЕУ мигранти неконтролисано долазити до БиХ, након чега ће им на све начине бити затваране границе ЕУ, онда БиХ има право на помоћ ЕУ - рекао је Тегелтија за АТВ.

Предсједавајући Савјета министара је навео да је неопходно утврдити ко се све налази у БиХ, ко долази из подручја захваћених ратом, ко су економски мигранти, а ко представља безбједоносну опасност, не само за БиХ, него и за земље Западне Европе.

Тегелтија је напоменуо да је у овом тренутку веома тешко сарађивати са појединим земљама из којих долазе мигранти, али да БиХ мора да пошаље поруку да не може бити спаваоница за избјеглице који чекају свој пут у Западну Европу.

- Сви они који не испуњавају услове да се сматрају мигрантима, морају бити враћени у домицилне земље. То је јасна политика коју је утврдио Савјет министара - поручио је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да, нажалост, још не постоји пуна сагласност о томе како ће се БиХ односити према миграцијама, те да једино Република Српска од првог дана мигрантске кризе досљедно заступа ставове да су миграције најчешће безбједносно питање које треба да се рјешава на извору одакле мигранти долазе, те да Српска није спремна да гради мигрантске центре.

- Мислим да смо близу да дођемо до јединственог става о питању миграција, а то је превасходно да они који не желе остати у БиХ и који не испуњавају било који међународни услов да имају признат статус избјеглице, не треба да се налазе у БиХ - нагласио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, тај процес је доста компликован, али се у њега мора ући.

Тегелтија је навео да ће БиХ имати овај проблем све док мигранти буду чекали у камповима тренутак када ће да пређу границу, односно док БиХ не покаже да није земља у коју су добродошли такви мигранти и да ће их вратити тамо одакле су дошли.

Предсједавајући Савјета министара сматра да овај проблем неће бити могуће ријешити без заједничког дјеловања међународних и институција БиХ, прије свега Министарства безбједности и свих безбједносних агенција.

- За мене је охрабрење висок степен сагласности која је постигнута између министра безбједности и чланова Предсједништва БиХ о питању миграција. Добар помак је да Предсједништво буде на страни Савјета министара, односно Министарства безбједности које носи највећу одговорност за ово питање - каже Тегелтија.