latinica  ћирилица
10/09/2020 |  09:23 | Аутор: СРНА

Почетак преговора 16. септембра, очекује се дефинисање релације ХДЗ-СДА

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је да ће се 16. септембра састати са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, са којим ће настојати да дефинише оквир за сарадњу, те истакао да је оптимиста да ће доћи и до договора о измјенама Изборног закона.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

 Човић је подсјетио да, према дијелу споразума о Мостару од 17. септембра, ова странка има обавезу да са СДА почне преговоре и да их заврши до 17. децембра.

- А, онда, у парламентарну процедуру да укључимо све друге странке, у години која претходи години општих избора - рекао је Човић за сарајевски "Дневни аваз".

Човић је истакао да је коалициони капацитет изгубљен већ дуже вријеме, годину или више, те да СДА покушава на разне начине да попуњава мјеста која формално припадају хрватском народу.

- Рецимо, Централна изборна комисија /ЦИК/, каже се да ће тамо бити два Хрвата, а онда СДА, преко Представничког дома и већине гласова, попуни та два хрватска мјеста. Наравно да смо врло јасно ставили до знања да то даље неће ићи - рекао је лидер ХДЗ-а.

Он је напоменуо да се на сличан начин може говорити и о другим функцијама на нивоу БиХ које су национално препознате.

- Логично је да се партнери међусобно договарају. Али, рецимо, за ЦИК смо сазнали на самој сједници Дома. То је недопустиво. На сличан начин можемо говорити о директору федералне полиције, о Комисији за вриједносне папире - навео је Човић.

Према његовим ријечима, то питање ће поново отворити како би видио да ли има довољно воље с једне и друге стране да се направи заједнички искорак.

- Ових дана, разговарао сам и са Фахрудином Радончићем и Милорадом Додиком. Жељели смо да направимо један план шта урадити у ова два-три мјесеца. Састанак 16. септембра ће пуно ствари дефинисати у тој нашој агенди када је у питању релација СДА-ХДЗ - рекао је Човић.

Он је оцијенио катастрофалним да су у посљедњој години на нивоу БиХ извршена два-три именовања, а да најмање тридесетак именовања стоји због изостанка договора.

- Морамо сјести и рећи да је дошло вријеме за то. То су Управа за индиректно опорезивање, многе агенције, дирекције. Спремни смо око свега да преговарамо, наравно по начелима које смо до сада имали - рекао је Човић.

Када је ријеч о именовању нове владе Федерације БиХ, Човић је рекао да, ако се постигне договор око модела Изборног закона и рјешавања проблема у вези са другим питањима, нема ниједног разлога да и то не буде саставни дио агенде.