latinica  ћирилица
10/09/2020 |  12:06 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Протјерано 60 страних држављана према споразумима о реадмисији (ФОТО)

Служба за послове са странцима на основу споразума о реадмисији са територије БиХ удаљила је 60 страних држављана у земље поријекла или у земљу која их прихвата.
Протјерани  страни држављани (фото:SZP sa strancima) -
Протјерани страни држављани (фото:SZP sa strancima)

Ријеч је о странцима који су били под надзором у Имиграционом центру ове службе и којима је изречена мјера протјеривања са територије БиХ због илегалног боравка, саопштено је из Службе за послове са странцима.

Оперативним радом у поступку који је претходио удаљењу утврђено је да су лица прије доласка на територију БиХ боравила у Србији и Црној Гори, те је 29 лица враћено у Србију, а четири у Црну Гору.

Ријеч је о 18 држављана Пакистана, по пет из Бангладеша и Авганистана, два из Алжира, те по један из Турске, Ирака и Албаније.

У оквиру мјера и активности супротстављања илегалним миграцијама, у сарадњи Службе за послове са странцима и Међународне организације за миграције, кроз Програм потпомогнутог добровољног повратка, са територије БиХ удаљено је 14 лица у њихове земље поријекла.

Протјерани страни држављани (фото:Служба за послове са странцима)

Ријеч је о осам држављани Ирака, четири Тунишанина и двојици Пакистанаца, којима је Служба за послове са странцима изрекла мјеру протјеривања због илегалног боравка у БиХ, са забраном уласка и боравка у периоду од једне године.

Служба за послове са странцима је самостално реализовала добровољни повратак за 13 држављана Турске, који су након спроведених процедура враћени у земљу поријекла.

Служба континуирано ради на проналску доказа који се могу користити у поступку реадмисије, као и на подизању свијести миграната о значају и предностима добровољног повратка у њихове земље поријекла.