latinica  ћирилица
10/09/2020 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Војнотехничка помоћ биће настављена

Србија за рјешавање косовског и других међународних и билатералних питања може да се ослони на подршку Русије, која ће наставити да јој пружа војнотехничку помоћ, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.
Београд - Боцан-Харченко - Вулин - Фото: СРНА
Београд - Боцан-Харченко - ВулинФото: СРНА

Боцан-Харченко, који је данас министру одбране Србије Александру Вулину уручио Споменицу директора Федералне службе Руске Федерације за успјешну војнотехничку сарадњу, нагласио је да "билатерална сарадња на војнотехничком пољу представља велики ниво повјерења" двије државе.

На церемонији додјеле одликовања представницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом 75 година од побједе над фашизмом, он је рекао да је раније данас у телефонском разговору предсједника Србије /Александра Вучића/ и Русије /Владимира Путина/ "још једном наглашено и подвучено задовољство развојем билатералне сарадње".

- Што се тиче Косова, оно је сада на врху агенде међународних збивања. Потврђен је став Русије и наглашен лични допринос Вучића, који тражи трајно, правилно, правично рјешење које би одговарало интересима Србије и српског народа - рекао је Боцан-Харченко, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Амбасадор Русије у Србије је нагласио да ће његова земља наставити војнотехничку помоћ Србији, "полазећи од тога да се јачање војске и одбрамбених могућности Србије уклапа у суверенитет и самостално одлучивање".

Према његовим ријечима, војнотехничка помоћ Русије укпала се и у "јачање независности и територијалног интегритета" Србије.

- Србија може да се ослони на помоћ, подршку и разумијевање Русије на пољу војнотехничке сарадње, али и у другим сферама билатералне сарадње - додао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да му је велика част што је у прилици да уручи награде које су у Русији веома значајне.

- Још су значајније због тога што се додјељују у години када се слави 75 година заједничке побједе над фашизмом. Нашу заједничку побједу славимо и не само да говоримо већ и радимо да учврстимо нашу традицију и заједничке вредности - рекао је Боцан-Харченко.

Вулин је рекао да признање које је добио припада свим припадницима Министарства одбране Србије, те нагласио значај јачања Војске Србије.

- Јачање наше војске је и јачање наше слободе, јачање државе Србије, наше спремности и способности да заштитимо себе, али и Србе без обзира где они да живе - додао је Вулин.

Према његовим ријечима, војно-техничка сарадња двије земље увијек је доказ и међусобног повјерења.

- Односи између министарстава одбране Русије и Србије никада нису били на вишем нивоу, никада нису били садржајнији, искренији - истакао је Вулин.

На свечаности Боцан-Харченко је уручио помоћнику министра одбране Србије за материјалне ресурсе Ненаду Милорадовићу Орден директора Федералне службе "За заслуге у области одбране и војнотехничке сарадње".

Он је команданту Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Душку Жарковићу уручио Медаљу директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Изасланик Русије у Србији генерал-мајор Александар Зинченко уручио је генералном директору "Југоимпорт-СДПР-а" Југославу Петковићу Плакету директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Представник компаније "Ростек" у Србији Александар Восмирка уручио је начелнику Одјељења за Европу и Америку "Југоимпорт-СДПР-а" Мирославу Мијатовићу Медаљу директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

у саопштењу је наведено и да је у Амбасади Србије у Москви изасланику одбране Србије у Русији, пуковнику Будимиру Гајићу уручена Медаља директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.