latinica  ћирилица
11/09/2020 |  08:51 ⇒ 08:54 | Аутор: Независне

У Српској разматрају могућност скраћивања самоизолације

Након што су неке европске земље смањиле број дана у самоизолацији или то планирају, надлежни из Републике Српске истичу да и они разматрају могућност скраћивања периода трајања самоизолације, који је тренутно 14 дана.
Вирус корона (фото: илустрација) -
Вирус корона (фото: илустрација)

Стручни медицински тим који савјетује словеначку Владу предложио је да се трајање обавезног карантина са 14 смањи на 10 дана, а то су већ Норвешка и Холандија учиниле.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске изјавио је за Независне да у изолацији од 14 дана буду особе које су позитивне на вирус корона и оне особе које су биле у блиском контакту са особом која је позитивна.

Додао је да Институт прати смјернице Свјетске здравствене организације која наводи и искуства појединих земаља након што су смањиле број дана у изолацији.

- Разматрамо и ту могућност што се тиче скраћивања периода трајања самоизолације тако да ћемо у наредним данима процијенити свеукупну ситуацију - рекао је Зељковић.

Додао је да у Српској тренутно има одређени број особа које су у изолацији.

- Још размишљамо да ли да се иде диференцијално, да особе које су позитивне остају у изолацији и даље 14 дана, а особе које су контакт буду у изолацији 10 дана - рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, због почетка нове школске године било је битно да изолација траје 14 дана, због минимализирања ризика.