latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:04 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Варади: Нереална нова ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије

Нова ревизија пресуде по тужби БиХ против Србије за наводни геноцид није реална и то није пут који води ка правди и помирењу, сматра бивши члан тима Србије пред Међународним судом правде у Хагу Тибор Варади.
Тибор Варади - Фото: Глас Српске
Тибор ВарадиФото: Глас Српске

Варади, који је професор међународног права, истиче да би за ревизију требало пронаћи неку нову релевантну чињеницу и то ону која раније није била позната.

- Веома је мало вероватно да ће се из хашке одлуке појавити таква чињеница. Други разлог који је много чвршћи јесте да се ревизија може покренути најкасније 10 година након доношења одлуке, а донесена је у фебруару 2007. Како год да рачунамо, од тада је прошло више од десет година - рекао је Варади за Глас Српске.

Према његовим ријечима, трећи разлог је ствар Устава БиХ јер се ревизија сматра као нови спор, а не као наставак старог, тако да је потребна одлука БиХ.

- Питање је да ли то може без свих чланова Предсједништва БиХ - рекао је Варади.

Он је поновио да би требало наћи нову релевантну чињеницу, додајући да је тужена страна била Савезна Република Југославија, па Србија и Црна Гора, на крају Србија, и да би ту требало доћи до неке чињенице која се тиче Србије и њеног учешћа у тим дешавањима.

- Једноставно, очигледно је прошло време - рекао је Варади и нагласио да, с друге стране, с поштовањем треба мислити на жртве.

Захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби БиХ против Србије из 2007. године је у фебруару 2017. године поднио Сакиб Софтић, представљајући се као агент БиХ, без подршке свих чланова Предсједништва БиХ, већ само лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је тада био бошњачки члан.

Захтјев је одбијен јер одлуку о томе нису донијела надлежна тијела у БиХ.