latinica  ћирилица
11/09/2020 |  09:51 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Пратити и примјењивати досадашња искуства у борби против вируса корона

Пандемија вируса корона још дуго неће бити окончана, због чега је у борби са ширењем вируса потребно пратити и примјењивати сва до сада расположива искуства, речено је приликом посјете делегације Свјетске здравствене организације Министарству цивилних послова у Савјету министара.
Делегација СЗО у посјети Министарству цивилних послова у Савјету министара - Фото: РТРС
Делегација СЗО у посјети Министарству цивилних послова у Савјету министараФото: РТРС

Шеф Канцеларије СЗО за БиХ Виктор Олшавски том је приликом нагласио да је за БиХ важно да уђе у припремне активности за набавку вакцине.

При том је указано на улогу Министарства цивилних послова у обједињавању свих потреба ентитета и Брчко дистрикта, те представљање тих потреба путем заједничког документа, саопштено је из овог министарства.

Поновљен је став да тестирање треба бити појачано и да треба обухватити много већи број становника, а да надлежне службе треба да креирају различите сценарије за борбу против вируса.

Као примјер добре праксе, а која још недостаје БиХ, наведено је "праћење контаката", које се у БиХ углавном темељи на једном контакту с којим је заражена особа била, док је у другим земљама ријеч о праћењу пет до петнаест контаката.

Олшавски је овом приликом дао подршку учешћу БиХ на 70. сједници Регионалног комитета СЗО која ће бити одржана 14. септембра онлајн.