latinica  ћирилица
11/09/2020 |  11:40 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Додик: Ливне је био добар човјек и пријатељ многих генерација у Српској (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Арие Ливне био добар човјек и да му године нису сметале да буде пријатељ многих генерација у Бањалуци и Републици Српској.

Обраћајући се на комеморацији у Банском двору у Бањалуци поводом смрти Ливнеа, Додик је рекао да је пропутовао свијет са Ливнеом који је покушао да учини све за добробит Републике Српске и српског народа.

- Са Ливнеом сам први пут ушао у Свјетски јеврејски конгрес у Њујорку и срео са 11 јеврејских организација доминантних у политичком животу Америке. Мислим да је то тренутак када смо мало могли да олакшамо нашу позицију - истакао је Додик.

Комеморација Арију Ливнеу, Фото: РТРС

Он је рекао да је Ливне пристао да буде представник Јеврејског конгреса за Балкан само зато што је директно желио да помогне Републици Српској и српском народу, иако њему то лично није требало, нити је уживао у некаквим функцијама, али је увијек хтио да учини нешто што је корисно за Републику Српску.

- Ливне је био добар познавалац прилика, али и неприлика овдје. Волио је српске славе и није пропуштао прилику да дође неком на славу од пријатеља у Бањалуку и Републику Српску - истакао је Додик.

Додик је навео да нема човјека који није волио Ливнеа и који је о њему лоше говорио, јер је својом смиреношоћу и односом према људима напросто плијенио.

Он је рекао да је Ливне волио овај крај и ове људе и да је често говорио да би се преселио да живи на овим просторима, да је само нешто млађи.

Комеморација Арију Ливнеу, Фото: РТРС

Додик се присјетио да је упознао Ливнеа током првог мандата предсједника Владе Републике Српске 1998. године у Банском двору у Бањалуци када се у многим делегацијама најавила у посјету и једна делегација из Израела.

- Знам да је то било негдје предвече и од тада смо ја и Ливне почели да се дружимо непрекидно - истакао је Додик.

Додик је рекао да се смрћу Ливнеа неће завршити његов однос према Арију Ливнеу.

- Радићу на томе да заједно са људима из Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Бањалука и Друштва српско-јеврејског пријатељства да снимимо документарни филм о Ливнеу и његовом боравку у Републици Српској и да видимо на који би још начин могли трајно обиљежити његов боравак на овим просторима - закључио је Додик.

Комеморацији су присуиствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик предсједнице Републике Српске Ђука Хуремовић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Комеморацији су присуствовали и представници Јеврејског кулрурног центра "Арие Ливне" из Бањалуке, Друштва српско-јеврејског пријатељства, те људи из области здравства, културе, образовања, спорта.

Предсједник Јеврејског културног центра и дугогодишњи специјални представник и шеф Привредног представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99. години.

Ливне је био савјетник предсједника Републике Српске, сенатор Републике Српске, као и специјални представник Свјетског јеврејског конгреса.

Арие Ливне био је директор информативног одјељења у Влади Израела, а потом замјеник и генерални директор Јеврејске агенције.

Ливне је добитник специјалне захвалнице Владе Србије за заслуге на продубљивању и учвршћивању пријатељских односа између српског и јеврејског народа, Ордена части Републике Српске првог степена за заслуге и помоћ српском народу.