latinica  ћирилица
11/09/2020 |  12:08 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Свечано отворена зграда Палате правде у Требињу

У Требињу је данас свечано отворена нова зграда правосудних институција у чију је изградњу ЕУ уложила око 3.100.000 КМ, Министарство правде Републике Српске око 1,5 милиона КМ и град Требиње око 970.000 КМ.
Отворена Палата правде у Требињу - Фото: СРНА
Отворена Палата правде у ТребињуФото: СРНА

Зграду су свечано отворили шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер и Министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Касиповић је истакао да сада нема ниједне техничке препреке за бољи и квалитетнији рад правосуђа, прије свега због грађана Требиња и Херцеговине.

Он је поручио да ће Министарство правде увијек бити ту да ради свој дио посла.

- Наш посао примарно јесте да уредимо законски оквир. Цијеним да је оно што радимо у Министарству правде и свакако у Народној скупштини Републике Српске која финално усваја законе, добар законски оквир - рекао је Касиповић.

Он је додао да је владавина права обавеза, те да сваки човјек који уђе на врата ове зграде има право на апсолутну правду коју мора добити.

Сатлер је рекао да је владавина права темељ демократског друштва једнаког за све, те да ће ова зграда послужити као објекат у којем ће се донијети правда људима, а од квалитета правде зависи владавина права.

- Владавина права заправо значи способност да се починиоци кривичних дјела изведу пред лице правде, да суђења спроводи независно и непристрасно правосуђе, а то је предуслов за остваривање економског развоја, борбе против корупције и заштите људи од злоупотребе власти - нагласио је Сатлер.

Он је додао да су поштивање владавине права и обезбјеђивање независности правосудног система темељне вриједности ЕУ.

Предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић рекао да оваква савремена зграда и савремена опрема додатно обавезују, како носиоце правосудних функција, тако и све запослене у овим институцијама на подизање квалитета рада и одговорности.

- Сигуран сам да ће нас овакви савремени услови рада обавезати да у потпуности остварујемо задатке и циљеве одређене уставом и законом, а грађанима обезбиједити приступ правди у правом смислу те ријечи - рекао је Стевић.

Стевић је захвалио свима који су учествовали у пројекту изградње овог објекта.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је Требиње добило један од најмодернијих објеката, не само у БиХ већ и шире, те захвалио на томе ЕУ, ресорном министарству и Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

Свечаном отварању Палате правде присуствовали су представници правосудних институција са сједиштем у Требињу, а у овој згради смјештени су Окружни и Основни суд, као и Окружно јавно тужилаштво.