latinica  ћирилица
11/09/2020 |  12:36 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Ливне допринио добробити српског и јеврејског народа

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је Арие Ливне својим моралним примјером и неуморним радом изузетно допринио националном опстанку и добробити српског и јеврејског народа.
Комеморација Арију Ливнеу - Фото: РТРС
Комеморација Арију ЛивнеуФото: РТРС

Обраћајући се на комеморацији поводом смрти Ливнеа у Банском двору у Бањалуци, Кузмановић је рекао да, када се говори о Ливнеу, уствари се говори о историји, два херојска народа, јеврејском и српском којима је Ливне припадао.

- Ливне је својим дјеловањем постигао изузетне заслуге за духовни и материјални развој, за ревитализацију културних, професионалних и хуманих веза Републике Српске и Израела - истакао је Кузмановић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Арие Ливне дао пресудан допринос у отварању многих контаката између Бањалуке, Републике Српске и српског народа, са једне стране, и државе Израел и јеврејског народа са друге стране.

- Тешко је набројати колико је контаката омогућио између школа и спортских клубова, музеја, установа културе, министарстава, здравствених установа, научних институција, пословних људи, локалних заједница, политичко-дипломатских канала, медија и Јеврејске заједнице - истакао је Радојичић.

Радојичић је нагласио да је Ливне дао огроман допринос његовању културе сјећања на Холокауст и на страдање Срба и Јевреја у Другом свјетском рату, истичући да је увијек био у мисији да се злочини не забораве, да се о њима учи, понавља и обиљежава.

Он је истакао да су Ливнеа сматрали грађанином Бањалуке и Јерусалима, Републике Српске, Србије и Израела, а по ставу и емоцијама, могао је бити сматран и Јеврејом и Србином, прије свега човјеком великог срца, знања и добрих намјера.

- Ливне је прихваћен као посебна личност, која је трајала много прије нас, у наше вријеме, а трајаће и послије нас. Фасцинирао је својом животном филозофијом и мудрошћу, а нарочито својом меморијом јер се чинило да на свако питање има крајње логичан и једноставан одговор - закључио је Радојичић.

Директор Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Бањалука Ђорђе Микеш рекао је да је Арие Ливне направио велику каријеру у Израелу, али никада није заборавио гдје су му коријени и да је сву своју мудрост и енергију ставио у функцију помоћи Србији и Републици Српској.

- Ливне је дао огроман допринос рехабилитацији јеврејске општине Бањалука јер је брзо схватио да су Јевреји у историји развоја Бањалуке дали материјални, културни и сваки други допринос - рекао је Микеш.

Микеш је подсјетио да су Јевреји у Бањалуци, нажалост, страдали за вријеме Другог свјетског рата, асимилирани у животу без икаквог материјалног добра тешко чувају своју традицију, а још теже могу своју и културу и историју презентовати неком другом.

- Ливне је био на челу тима који је уз велику подршку Владе Републике Српске и града Бањалука изградио Јеврејски културни центар, а у оквиру којег је изграђена и мала синагога коју је Ливне посветио својој мајци која је изгубила живот у логору у Аушвицу - закључио је Микеш.

Предсједник Друштва српско-јеврејског пријатељства Зоран Пејашиновић рекао је да је Ливне био човјек 20. вијека јер се у њему родио и формирао, осјетио је сва зла овог свијета, али и доживио васкрснуће државе Израел.

- Ливне је доживио зачуђујући развој Израела у чему је и сам био актер, али и многе сукобе на Блиском истоку и широм свијета, те распад СФРЈ. У свим тим догађањима био је и остао досљедан љевичар и доживотни антифашиста - истакао је Пејашиновић.

Пејашиновић је закључио да је антифашизам духовни аманет Арија Ливнеа, док су његове задужбине Јеврејски културни центар и Друштво српско-јеврејског народа у Бањалуци.

Комеморацији су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Овом догађају присуствовали су и представници Јеврејског кулрурног центра "Арие Ливне" из Бањалуке, Друштва српско-јеврејског пријатељства, те људи из области здравства, културе, образовања, спорта.

Арие Ливне умро је у Јерусалиму у 99. години.