latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:23 | Аутор: СРНА

Затражене мјера забране за Ратка Ђурковића

Тужилаштво БиХ затражило од Суда БиХ да одреди мјере забране некадашњем команданту Првог батаљона Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске Ратку Ђурковићу, осумњиченом за наводни ратни злочин почињен 1992. године на подручју Угљевика.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Тужилаштво је затражило да се Ђурковићу забрани напуштање мјеста боравишта, као и одреди забрана путовања уз одузимање путних исправа, као и забрана састајања са саслушаним свједоцима, али и са некадашњим командантом Прве мајевичке бригаде Радомиром Недићем, преноси Бирн.

Тужилац Дика Омеровић тражила је увођење мјера због, како је навела, постојања основане сумње да је Ђурковић починио злочин против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника.

Адвокат Миленко Зеленковић рекао је да је Ђурковић нема држављанство друге државе, да нема средстава и ближе породице у другим земљама гдје би могао отићи, те да ће сутра напунити 77 година.

Зеленковић је нагласио да је Ђурковић лошег је здравственог стања и да се сва његова ужа продица налази у Угљевику.

Он је навео да ће због пандемије вируса корона Ђурковић већ имао ограничено кретање, те да би због мјера забране напуштања боравишта "фактички био у притвору".

Зеленковић је додао да Ђурковић има регистровану дјелатност у којој је директор, те да му због тога не може бити забрањено кретање.

Према његовим ријечима, Ђурковић познаје све свједоке, па се утицај на свједоке које Тужилаштво наводи заснива на некој претпоставци, јер не би ризиковао притвор због овог чина.

- Оптужница није ни подигнута, а мјере се предлажу -рекао је Зеленковић, додавши да мјере нису засноване.

Ђурковића су због збивања у селу Турсуново Брдо, Теочак, у општини Угљевик, у јулу 1992. године, по налогу Тужилаштва БиХ, 8. септембра лоцирали и ухапсили припадници Сипе.

Ђурковић је, заједно са Радомиром Недићем, некадашњим командантом Прве мајевичке бригаде, под истрагом у предмету Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

Суд ће одлуку о предложеним мјерама забране донијети накнадно.