latinica  ћирилица
11/09/2020 |  13:36 ⇒ 19:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик о Космету: Није могуће да се примјењују двије праксе на једном простору (ФОТО)

За Палмера Република Српска и Космет неупоредиви, док су за мене упоредиви, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.
Састанак Додик и Вучић -
Састанак Додик и Вучић

- Замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао је у Сарајеву да су Република Српска и такозвано Косово за Сједињене Америчке државе неупоредиви случајеви - пренио је Додик и додао да је он Палмеру рекао да су - упоредиви.

Додик је новинарима у Београду, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је о статусу Републике Српске и Космету разговарао са Палмером током његове посјете Сарајеву у сриједу.

Палмер је, како је навео Додик, рекао да је став САД да су то неупоредиви случајеви.

- Ја сам му рекао да је наш став да су упоредиви. Не може неко да има мало права, а неко да нема никаква права - рекао је Додик.

На питање шта му каже међународна заједница када се упореди право на самоопредјељење Срба у Републици Српској и Албанаца на КиМ, Додик каже да су раније били веома ригорозни и одбијали сваку могућност.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 11, 2020 at 2:51am PDT

- То говори да ми морамо да говоримо да је немогуће да на ужем простору постоји један случај, а да се примјењују двије праксе, да питамо како је могуће, по којим међународним правилима, да Албанци могу да имају право на самоопредјељење, а Срби као конститутивни народ у БиХ то не могу - рекао је Додик.

Додаје да је није довољно да неко само каже да се сада не дира у то питање.