latinica  ћирилица
11/09/2020 |  14:27 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Добра сарадња и интегрисан приступ у области водних ресурса

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио је током посјете Бијељини наставак свакодневне сарадње на пројектима који се односе на водне ресурсе, уз интегрисан приступ, уважавање уставне надлежности и рад за добробит свих грађана.
Кошарац, Милановић, Пашалић, Мићић - Фото: СРНА
Кошарац, Милановић, Пашалић, МићићФото: СРНА

- Постоји врло отворена, јасна и транспарентна комуникација, заједничко планирање и ово је један од можда најбољих облика сарадње између Министарства спољне трговине и економских односа, ресорних министарстава у владама Републике Српске и Федерације БиХ и установа које су задужене за ову област - оцијенио је Кошарац након састанка у Јавној установи "Воде Српске".

Кошарац је истакао да је ова установа респектабилна у свом сектору и, према оцјени релевантних међународних институција, ради се врло координисано када је ријеч о међународним контактима, а ресорно министартсво одржава свакодневну и врло добру сарадњу, без замјерки у овој области.

- Наше је трајно опредјељење да према европским фондовима наступамо врло одговорно, с обзиром на чињеницу да желимо да учествујемо у програмирању одређених средтсва која ће бити уложена у овај сектор - истакао је Кошарац.

На састанку у "Водама Српске" учествовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, који је навео да је посљедњих година у Републици Српској у област водопривреде уложено више од 200 милиона КМ, од чега је доста пројеката у Бијељини и Семберији.

- Завршавамо уређење канала Дашница, раде се обалоутврде на ријеци Дрини и ободни канал, а долази и нови регионални пројекат `Сава-Дрина` гдје ће бити и неких интервенција у области туризма и кориштења хидропотенцијала у смислу производње електричне енергије - навео је Пашалић, изражавајући задовољство урађеним.

Према његовим ријечима, критична тачка још увијек је дрински насип у Семебрији.

- Одлучили смо да повећамо износ накнаде власницима земљишта, у договору са локалном заједницом и планирамо средстава од 1,5 милиона евра да би пред крај године већ могли да почнемо да радимо први дио насипа на подручју села Јања, а крајем мјесеца завршавамо и регулацију корита ријеке Јање. То ће бити потпуно заокружен систем одбране од поплава - прецизирао је Пашалић.

Он је додао да је нова понуђена цијена за земљиште пет КМ по метру квадратном, колико је већ била цијена договорена при експропријацији земљишта за изградњу ауто-пута кроз Бијељину.

Пашалић је најавио и наставак улагања у изградњу система за наводњавање у Семберији, до циља од 3.000 хектара током наредних пет година.

Директор "Вода Српске" Мирослав Миловановић рекао је новинарима да је ова установа Владе Републике Српске од 2010. године до сада реализовала више од 200 милиона КМ уложених у објекте одбране од поплава, из средстава Фонда солидарности, кредита и донација.

Након састанка са ресорним министрима са републичког и нивоа заједничких институција БиХ, Миливојевић је навео да немају отворених питања ни проблема у сарадњи, за коју је рекао да је на одличном нивоу, динамична и конкретна.

Миловановић је рекао да је министре информисао о организационој структури јавне установе "Воде Српске", милионским инвестицијама које су у току и свему што се дешава када је ријеч о заштити од поплава у Републици Српској.

Министри Кошарац и Пашалић наставили су боравак у Бијељини посјетом Месној индустрији "ЗП-комерц" у Вршанима.