latinica  ћирилица
11/09/2020 |  15:47 | Аутор: СРНА

Додик: Пренио сам Вучићу да је Српска потпуно стабилна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данас предсједнику Србије Александру Вучићу пренио да је Република Српска потпуно стабилна и истакао да су током разговора један другог информисали о протеклим важним догађајима.
Додик-Вучић (фото:buducnostsrbije/ Instagram) -
Додик-Вучић (фото:buducnostsrbije/ Instagram)

Додик је рекао да је упознао Вучића и о активностима у самој БиХ, прије свега у Републици Српској, као и да је изнио став да су Српска и њене институције потпуно стабилне и да постоји политичка стабилност као предуслов било какве институционалне.

Додик је након састанка у Београду рекао новинарима да је ово у складу са ранијим договором да се послије сваких важних догађаја међусобно информишу, тако да се дио разговора односио на косовски дијалог Вучића у Вашингтону и Бриселу, те на посјету замјеник помоћника америчког државног секретара Метјуа Палмера Сарајеву.

- Разговарали смо о реализацији наших послова, од аеродрома Требиње до договора да славимо заједнички Дан /спрског јединства 15. септембра/ и припрема које смо за то обавили. Договорили смо се да идуће године то буде далеко масовније обиљежено, зато што смо ове године имали кратко вријеме да све припремимо и урадимо како смо замислили - рекао је Додик.

Он је навео да је информисан о разговорима у Вашингтону, те додао да му је позната атмосфера и могућности и немогућности тих разговора, будући да је дуго провео на разним међународним конференцијама и разговорима.

- Оно што је урађено од самог предсједника Вучића, моја оцјена је да је то било океј, имајући у виду да је избјегнут захтјев за признање самопроглашеног Косова, што је стална тенденција оних земаља, као што је Америка, које су га раније признале -рекао је Додик.

Он је нагласио да је добро да су на дневни ред дошли проблеми у вези са Газиводама и нека друга питања, која су раније била занемарена и за која је приштинска страна била незаинтересована.

Додик је истакао да је добро и то што ће Развојна агенција САД отворити канцеларију у Београду за Балкан, те додао да су све то питања која су добра и треба да буду ријешена.