latinica  ћирилица
11/09/2020 |  17:09 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Дачић: За очување мира и просперитетнији Балкан

Србија поздравља намјеру САД да буду више присутне у региону, и економски и политички, посебно јер заједно стреме очувању мира и изградњи просперитетнијег западног Балкана, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да САД остају "један од кључних партнера Србије у остваривању намјера које се односе на регион", саопштено је из Министарства спољних послвоа Србије.

- Не треба заборавити да је Србија поуздан партнер америчкој страни и у настојањима да се сви заједно супротставимо и изборимо са глобалним претњама и изазовима, попут тероризма, како нам се више никада не би догодио 11. септембар - навео је Дачић на конференцији "Памтимо и стојимо уз САД", у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства.

Дачић је напоменуо да прошлонедјељни договор у Вашингтону између Београда и Приштине доказује да је америчка страна један од кључних партнера Србије у процесу постизања трајног и одрживог рјешења проблема Косова и Метохије.

Према Дачићевим ријечима, тај договор сигурно не би био постигнут без пресудне улоге Америке и њеног предсједника Доналда Трампа.

Дачић је на конференцији "Памтимо и стојимо уз САД" истакао да је 11. септембар 2001. године био један од "дефинишућих датума" у савременој историји.

- Србија, као што је и раније кроз своју историју чинила, и данас потврђује своју солидарност са САД у овој борби за очување заједничких вредности и сећања, као јединог начина да се спречи неки нови 11. септембар 2001. године - рекао је он.