latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:17 ⇒ 12/09/2020 | 11:09 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ формирало предмет против Мехмедагића (ВИДЕО)

У Тужилаштву БиХ формиран је предмет на основу кривичне пријаве против директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића коју је доставила група запослених у тој Агенцији - потврђено је нашој Телевизији у том тужилаштву.
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Осман Мехмедагић (фото:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Мехмедагића оптужују за стварање параобавјештајног центра у корист СДА, а у пријави се детаљно описује присна веза Мехмедагића и предсједника Суда БиХ, Ранка Дебевеца.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да Дебевец као држављанин Шпаније никако не може бити предсједник Суда.

У амбасади Краљевине Шпаније у Сарајеву речено нам је да не могу потврдити, а ни демантовати да Дебевец има њихово држављанство.

Директор ОБА БиХ Осман Мехмедагић ћути на тешке оптужбе својих колега.

Изазивање националне и вјерске мржње, неовлаштено прислушкивање, све у сврху дискредитације политичких противника СДА само су неки од навода из пријаве на које Осмица не реагује.

- ОБА је данас муслиманска милиција СДА, она је Хезболах СДА, Осман Мехмедагић је човјек који је починио дјела фалсификовања дипломе и који је претворио државну агенцију у приватну, страначку војску и Дебевец му је ту помогао - нагласио је Галијашевић.

У Мехмедагићеву одбрану стали су портали и новинари који су, како се наводи у пријави на платном списку ОБА.

Раније су настојали да дискредитују све који истражују валидност Осмицине диплома, а сада дезавуишу јавност спиновима да кривичну пријаву нису писали запослени у Агенцији.

- Тужилаштво БиХ је запримило пријаву. Формиран је предмет који је дат у рад поступајућем тужиоцу. У току су провјере навода из пријаве - наводи се у одговору из Тужилаштва БиХ.

Галијашевић додаје да је пријава основана, те да је Тужилаштво дужно провести темељиту истрагу и на ухапсити Мехмедагића и Дебевеца.

Присност Мехмедагића и Дебевеца види се из све чешћих захтјева ОБА за посебним истражним радњима тј. прислушкивањем углавном политичких противника СДА и лица која оспоравају Осмицину диплому што му одобрава предсједник Суда, наводи се у кривичној пријави.

- Дебевец излази у сусрет директору, јер му је Мехмедагић обећао да ће га задржати на мјесту предсједника и спријечити истрагу коју Тужилаштво спроводи против њега. Дебевец и Мехмедагић покушали су и у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ да зауставе слање дописа Тужилаштва БиХ према Интерполу у вези са имовином и идентитетом Дебевеца у Шпанији, али су радници ДКПТ одбили да учествују у тим радњама - стоји у дијелу кривичне пријаве.

Медији из широке мреже Осмициних сарадника објавили су да је Ранко Дебевец држављанин Шпаније од 1988 године.

И сам Дебевец одговарајући српском члану Предсједништва на прозивке, говори о евентуалном шпанском држављанству.

Питање је да ли је законито да Судом управља страни држављанин поготово што БиХ само са Србијом, Хрватском и Шведском има закључене Споразуме о двојном држављанству.

- Не може шпански држављанин бити предсједник Суда БиХ, истовремено у Шпанији не може бити неко ко је држављанин БиХ, јер Шпанија нема међудржавни уговор о двојном држављанству са БиХ. Он се морао одрећи једног јер вара и Шпанију и БиХ - категоричан је Галијашевић.

Док Дебевец према наводима из кривичне пријаве остварује блиску сарадњу са Османом Мехмедагићом, ратним тјелохранитељем Алије Изетбеговића, мало је познато да је његов отац Душан Дебевец 1983. године, као истражни судија допринио да се у сарајевском процесу осуди група муслиманских интелектуалца и вјерских службеника предвођених Алијом Изетбеговићем.