latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:51 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Касиповић и Сатлер отворили Палату правде у Требињу (ФОТО/ВИДЕО)

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић и шеф делегације Европске уније и специјални представник Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, у Требињу су отворили Палату правде. Модерно опремљен објекат представља сједиште правосудних институција регије, у коме су смјештени Окружни суд, Основни суд и Окружно тужилаштво.
Палата правде (фото:trebinjelive) -
Палата правде (фото:trebinjelive)

Правосудне институције заслужиле су нови објекат, тим прије што су основни судови у Фочи и Требињу и Окружни суд ажурни судови, истакнуто је током отварања. Од почетка године завршено је више од 550 предмета, од чега је Врховни суд укинуо само један предмет, а седам одлука преиначено.

- Сигуран сам да ће нас овакви савремени услови рада обавезати да у потпуности остварујемо задатке и циљеве одређене уставом и законом, а грађанима обезбиједити приступ правди у правом смислу те ријечи - рекао је предсједник Окружног суда Требиње Бојан Стевић.

Примарни задатак институција је да се уреди законски оквир, а до краја године нас чека усвајање Закона о суђењу у разумном року, рекао је министар правде Антон Касиповић. Пројекти, као што је у Требињу, радиће се у Бијељини и у другим дијеловима Републике Српске.


- Правда мора бити заснована на закону, на чврстој одлуци, и да на тај начин радимо и функционишемо. То мора бити дио свијести. Радује ме шестомјесечни извјештај о раду, који је импресиван, а спадам међу оне који мисле да увијек може боље - нагласио је министар правде Антон касиповић.

Касиповић и Сатлер отварају Палату правде у Требињу (Фото: Срна)

Он је истакао да сада нема ниједне техничке препреке за бољи и квалитетнији рад правосуђа, прије свега због грађана Требиња и Херцеговине и поручио да ће Министарство правде увијек бити ту да ради свој дио посла.

Према извјештају Европске комисије из прошле године, правосуђе БиХ има великих мањкавости и треба их што прије отклонити, рекао је специјални представник ЕУ Јохан Сатлер.

- Оно што ваши грађани желе јесте једнак приступ правди, суђење у разумном року, професионалан рад правосуђа. Ми смо ту да вршимо улагања, да створимо један амбијент за професионалан рад, и пријатан амбијент за грађане који се овдје сусрећу са правдом - рекао је Сатлер.

Палата правде (фото:trebinjelive)

Град Требиње, отварањем Палате правде, добија једну од најзначајнијих институција у граду и у регији, и најсавременију у БиХ. Мирко Ћурић, градоначелник Требиња истакао је да је допринос Града био уступање локације, финансирање трошкова уређења, ренте и изградњи инфраструктуре и прикључака у вриједности 970 хиљада марака.

Осим Града, Европска унија изградњу је финансирала са 3,1 милион марака , Министарство правде Републике Српске 1,5 милиона, владе Норвешке и Шведске 9о хиљада, и стручну подршку Високог судског и тужилачког савјета БиХ.