latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:55 ⇒ 12/09/2020 | 11:08 | Аутор: РТРС

Озренска трава ива на поштанској маркици (ФОТО/ВИДЕО)

Након што је добило заштиту УНЕСКО-а брање траве иве на Озрену стигло је и на поштанску маркицу. Поште Српске, на иницијативу добојској Музеја и уз подршку релевантних институција, штампале су поштанске маркице које ће обичај брања траве иве однијети у цијели свијет.
Брање траве иве - Фото: РТРС
Брање траве ивеФото: РТРС

Поштанска маркица промовисана је данас на вјерски празник Усјековање главе Јована Крститеља, када се љековита травка масовно бере на Гостиљу, једном од најљепших озренских врхова.

Да "трава ива од мртва прави жива" увјерен је и Митар Девић. Каже да се већ 20 година успиње на Гостиљ и због њене љековитости бере траву иву.

- Сваке године наберем траве, сваке године мало се запјева, прошета, одржавамо нашу традицију. Нека и млађи наставе овако - каже Девић.

Трава ива расте на стрмим падинама Гостиља на надморској висини 773 метра. Вјерује се да има љековитост само ако је убрана на вјерски празник Усјековање. Због тога се прије успињања на сами врх одлази у цркву.

Тај обичај препознао је УНЕСКО па је брање иве на Озрену постало свјетско културно благо након што је уврштено на листу нематеријалне баштине човјечанства. Њеној заштити придружиле су се и Поште Српске. Пустиле су у оптицај маркицу са мотивима брања љековите травке.

- Издата је у серији од двије поштанске марке од номиналне вриједности 1,80 КМ и 0,90 КМ. Издато је 15.000 серија,а утор поштанске марке је Божидар Дошеновић - навео је Озренко Пољашевић директор Пошта Српске у Добоју.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић изразио је захвалност свима.

- Траву иву шаљемо у свијет и тиме вршимо промоцију Гостиља, Озрена, Добоја, Републике Српске.

Фото: Facebook/PosteSrpske)

Ту није крај напорима да се заштити брање траве иве. Добојски Музеј покенуо је иницијативу комплетне заштите цијелог простора Гостиља.

- Очекујемо да Влада Српске донесе одлука којом се проглашава Гостиљ као парк природе гдје ће тачно и јасно бити дефинисане заштитне мјере везане за природне елементе, а и за културне елементе који су везани за ову нашу вјековну праксу - рекао је Небојша Драгојловић, директор Музеја у Добоју.

То би дефинисало приступ возила и људи заштићеном подручју, начин коришћења и савјесно брање , па чак и засијавање падина Гостиља травом ивом.