latinica  ћирилица
12/09/2020 |  10:02 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Парк природе "Орјен" изузетан природни и туристички потенцијал

Подручје Орјена и Бијеле горе, код Требиња, које је Влада Републике Српске на посљедњој сједници прогласила Парком природе, има изузетну геолошку и геоморфолошку вриједност, те значајан туристички потенцијал, изјавила је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.
Подручје Орјена и Бијеле горе, код Требиња - Фото: СРНА
Подручје Орјена и Бијеле горе, код ТребињаФото: СРНА

У Министарству су навели да се да та вриједност огледа у карстном рељефу и то посебно подземном карстном рељефу, који је највећим дијелом представљен објектима јамског и понорског типа.

На подручју Парка природе "Орјане" утврђено је и описано 47 спелеолошких објеката, а специфични микроклиматски услови, који се разликују у зависности од надморске висине, експозиције, удаљености од мора, разуђености терена допринијели су великој разноврсности и бројности, као и ендемичности флоре и фауне подручја.

Голићева је навела да се изузетна миколошка, флористичка и вегетацијска разноврсност огледа у присуству бројних ендемичних, реликтних, ријетких и угрожених врста.

Посебну вриједност чине ендемо - реликтне шуме мунике, врсте која представља субендем јужних Апенина и југоисточних Динарида. Такође, посебну вриједност парка природе представљају и илирске букове шуме, које су најјужније букове шуме Републике Српске.

Голићева је подсјетила да је Влада донијела одлуку о Парку природе "Орјен" на приједлог Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, те да је иницијативу покренуо Републички завод за заштиту културно – историјског и природног насљеђа.

Завод је, објаснила је Голићева, израдио Студију заштите – стручну основу за проглашење Парка природе "Орјен" у оквиру ГЕФ/УНЕП пројекта "Постизање очувања биолошке разноврсности кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у БиХ".

Голићева је нагласила да је одлука о заштити овог подручја донесена с циљем очувања природе, у настојању да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

- То подразумијева уважавање потреба аутохтоног становништва и локалне заједнице, укључујући употребу ресурса за опстанак у оној мјери у којој то неће изазвати негативан утицај на примарне циљеве управљања - објаснила је Голићева.

Она је подсјетила да је измјенама и допунама просторног плана Републике Српске до 2025. године, подручје Орјена и Бијеле горе планирано као заштићено природно добро.

- Парк природе "Орјен" простире се на подручју града Требиња, укупне површине 16.715 хектара. Проглашењем овог парка природе површина под заштитом је са 1,3 одсто порасла на два одсто укупне површине Републике Српске, те да се под заштитом налази укупно 48.822 хектара - рекла је Голићева.

Голићева је навела да је концептом заштите неопходно обезбиједити интегративни развој природног и културно-историјског насљеђа кроз туризам и рекреацију, укључивање локалних заједница у тржишни систем коришћења туристичких потенцијала, те логистичку и институционалну подршку на свим нивоима.

Голићева очекује да ће се радити на повезивању са Парком природе "Орјен" у Црној Гори, у општини Херцег Нови, јер близина тог заштићеног подручја може бити значајна у развоју овог подручја.

Према њеним ријечима, и остали паркови у региону могу да пруже и предоче своја искуства приликом одређивања начина за развој парка.

- Свакако, треба радити на повезивању са туристичкима агенцијама и организацијама које креирају понуду за боравак туриста у заштићеним подручјима - напоменула је Голићева.

Парком природе "Орјен" управља Јавно предузеће "Шуме Републике Српске", Центар за газдовање кршом, са сједиштем у Требињу.