latinica  ћирилица
13/09/2020 |  15:06 | Аутор: СРНА

Петковић: Истражити злочин над Србима у Бравницама

Потпредсједник Народне скупштине Републике Милан Петковић позвао је Тужилаштво БиХ да истражи злочин који је на данашњи дан прије 25 година почињен над 81 српским цивилом у селу Бравнице код Јајца и за који још нико није одговарао.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Ријеч је о једном од најстрашнијих злочина у протеклом рату у БиХ, иако је сваки злочин тежак и посебан на свој начин. Али, грађане боли то што до данас за ово нико није одговарао - рекао је Петковић Срни.

Он је додао да су, према информацијама које су биле доступне у послијератном периоду, а и данас, тај злочин починили припадници регуларне Хрватске војске, што би требало испитати.

- Не знамо ко је то све ове године заташкавао, али сматрамо да је дошло вријеме да се и то открије - нагласио је Петковић.

Током акције "Маестрал" 13. септембра 1995. године свирепо је убијен 81 српски цивил, а неколико десетина људи је рањено. Убијено је осморо деце, а посмртни остаци троје њих још нису пронађени.

Злочин су починили припадници Хрватске војске из Друге и Четврте гардијске бригаде који су тог дана пресрели колону српских избеглица из Доњег Вакуфа, Јајца и Травника и извршили страховит напад на аутобусе препуне путника.

Најмлађа жртва је био трогодишњи Драган Јанковић. У масовној гробници Царево Поље код Јајца 1998. године ексхумирани су посмртни остаци 57 жртава из Бравница, а 24 цивила се и даље воде као нестали.

У Тужилаштву БиХ формиран је предмет о овом злочину, а на овом случају сарађује са београдским Тужилаштвом за ратне злочине.