latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:47 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Кошарац и Џафар о извозу говеђег меса у Малезију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са делегацијом Амбасаде Малезије у БиХ, коју је предводио амбасадор Закри Џафар, о извозу меса говеда из БиХ у Малезију, будући да су ветеринарски сертификати између БиХ и Малезије усаглашени.
Сарајево - Кошарац - Џафар - Фото: СРНА
Сарајево - Кошарац - ЏафарФото: СРНА

На састанку, којем је присуствовао и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба, изражена је спремност за интензивирање и убрзавање активности у вези са извозом меса из БиХ у Малезију, те истакнуто да би надлежни инспектори из Малезије могли допутовати у БиХ у наредних мјесец дана, уколико епидемиолошки услови дозволе.

Кошарац је затражио да Канцеларија за ветеринарство током дана, посредством Амбасаде Малезије у БиХ, упути позивно писмо надлежним органима у овој земљи да надлежни малезијски инспектори обиђу клаоничарске и месопрерађивачке капацитете у Републици Српској и Федерацији БиХ како би био омогућен извоз меса говеда, саопштено је из ресорног министарства.

- Отварање нових тржишта за пласман домаћих производа једна је од мјера заштите домаће производње. Због тога улажемо максималне напоре да малезијско тржиште дефинишемо као ново тржиште за произвођаче и прерађиваче меса из Републике Српске и Федерације БиХ, како бисмо им омогућили наставак пословања и допринијели смањењу тржишних вишкова, насталих усљед пандемије вируса корона - поручио је Кошарац.