latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:48 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Радови на Савском насипу теку по плану (ВИДЕО)

Санацијом и ојачавањем Савског насипа низводно од Брода и уређењем ободног канала Укрина – Сава, општина Брод је у великој мјери заштићена од поплава, закључено је у Броду на састанку министра пољопривреде, водопривреде и шумараства Бориса Пашалића са руководством општине Брод.
Брод - Пашалић обишао радове на санацији Савског насипа - Фото: СРНА
Брод - Пашалић обишао радове на санацији Савског насипаФото: СРНА

Најављено је улагање више од 30 милиона евра у нове пројекте широм Српске, а који се односе на санацију водоводне и канализационе мреже.

У ојачавање Савскг насипа дужине од 4,3 километра Влада Српске улаже 2,7 милона марака. За становнике Бродског Поља санирани и ојачани насип је велика сигурност.

На подручју Брода у току је реализација око 20 пројеката укупне вриједности око 15 милиона марака. Тако је планирано поред наведних и реконструкција двије црпне станице са пет агрегата наредне године.

Брод има велику и сталну подршку институција Републике Српске речено је на састанку у Броду.

- Велика је ово ствар за Брод и убијеђен сма да смо много сигурнији него у ранијем периоду. Истаћи ћу и чињеницу да смо се ми 2014. године одбранили и то је био разлог за помијерање рокова око захвата на водоодбрамбеним објектима у Борду - нагласио је Илија Јовичић, начелник општине Брод.

Министар Борис Пашалић увјерио се на терену да радови на санацији Савског насипа и уређења одбодног канала у дужини од 15 километара Укрина - Сава теку по плану. Ресорни министар најавио је нове пројекте на подручју Брода али у цијелој Републици Српској у области водопривреде.

- Тако да смо већ обезбиједили 30 милиона евра средстава за ту намјену и сада тражимо суфинасијере да обезбиједимно да локалне заједнице не учествују са својим средствима, него да то рјешавамо из кредита кроз одређене грантове. И Брод је раније учествовао у сличном пројекту и покушвамо да то убрзамо - навео је Пашалић.

Наведена средства од 30 милиона евра намијењена су за санацију водоводне и канализацине мреже и угрдње пречистача за воду у већини општине Српске. Како је рекао министар Пашалић, пречистаче за отпаден воде у овм тренуку имају само Требиње, Билећа и Бијељина.