latinica  ћирилица
14/09/2020 |  20:21 ⇒ 20:22 | Аутор: СРНА

Здравствени систем у Црној Гори може да се суочи са великим проблемима

Здравствени систем у Црној Гори показао је да уз добру организацију може да се суочи са великим проблемима изазваним вирусом корона, рекао је директор Клиничког центра Црне Горе Јевто Ераковић, наводећи да су тренутно најугроженије општине Беране и Никшић.
Клинички центар Црне Горе (Фото:rtcg.me) -
Клинички центар Црне Горе (Фото:rtcg.me)

Ераковић је навео да је данас одржан састанак Кризног медицинског штаба Националног координационог тијела за заразне болести, којем су присуствовали директори свих здравствених установа у Црној Гори.

- У овом тренутку двије најугроженије општине су Беране и Никшић. Организоваћемо систем тако да болнице у тим градовима буду максимално растерећене - навео је Ераковић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је донесена одлука да дио бјелопољске болнице преузме један број болесника из Опште болнице Беране и да су сличне одлуке донесене и за никшићку болницу, коју ће растеретити Специјална болница Брезовик.

Ераковић је рекао да Црна Гора у овом тренутку има спремних 546 ковид кревета и да тај број у случају потребе може да буде двоструко или троструко већи.

Он је додао да је капацитет здравственог система Црне Горе велики, али да га не треба тестирати.

Ераковић је навео да здравствени систем располаже са више од 300 респиратора, што је, како је нагласио, у поређењу са било којим другим здравственим системом заиста немјерљиво.