latinica  ћирилица
14/09/2020 |  21:07 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Приједор: Обиљежен Међународни дан несталих и погинулих

Полагањем вијенаца испред централног спомен-обиљежја борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату "За крст часни", у Приједору је обиљежен 15. септембар - Дан несталих и погинулих Републике Српске.
Обиљежен 15. септембар - Дан несталих и погинулих Републике Српске - Фото: СРНА
Обиљежен 15. септембар - Дан несталих и погинулих Републике СрпскеФото: СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор Здравка Карлица изјавила је вечерас новинарима да се овај дан већ годинама обиљежава у граду на Сани и изразила задовољство што су се Приједорчани поново окупили да још једном подсјете на све страдале и нестале суграђане.

- На нивоу Републике Српске још тражимо 1.651 цивила и борца, а у Приједору 135, а нажалост, како ради Институт за тражење несталих мислим да они никад неће бити пронађени - рекла је Карлица.

Она је сматра да је пронађено више несталих Бошњака зато што се Србима више судило, међутим овај број непронађених српских цивила и бораца је посљедица непроцесуирања Хрвата и Бошњака.

- Тако да ми никад нећемо наћи тијела својих несталих, што је велика неправда према српском народу јер је ове године само један Србин пронађен путем Института за нестала лица БиХ - рекла је Карлица.

Помену је присуствовала и Зора Петровић из Приједора која каже да је 1992. године изгубила мужа на Грабежу и да још није пронађен.

- Још ништа нисмо сазнали, живим са дјецом и унучадима и поручила бих са овог мјеста ако може да се на том поради да и ми пронађемо своје најмилије - поручила је Петровићева.

Прислуживању свијећа и полагању вијенаца на споменику "За крст часни" претходио је парастос погинулим и несталим борцима који је служен у Цркви Свете Тројице у Приједору.

Присутни су минутом ћутања одали почаст и јуче преминулом љекару Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, Приједорчанину Марку Пекији /37/, чији је отац Зоран погинуо у минулом рату.