latinica  ћирилица
14/09/2020 |  21:09 ⇒ 21:28 | Аутор: СРНА

Ликовна колонија "Коло" окупила 17 аутора из земље и региона

У Требињу је вечерас на платоу Музеја Херцеговине отворена пета ликовна колонија "Коло" која је ове године окупила 17 аутора из земље и региона.
Отворена пета ликовна колонија "Коло" - Фото: СРНА
Отворена пета ликовна колонија "Коло"Фото: СРНА

Ликовну колонију отворила је замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић која је рекла да ће Требиње, са својим својим старинама и богомољама пружити инспирацију умјетницима за дјела.

- Посебну инспирацију, надам се, створиће вам она идеја због које смо се вечерас окупили, а то је хуманитарни карактер ваше колоније, чињеница да ће дио ваших радова у четвртак, 17. септембар, бити на продајној изложби, а у корист Центра за нашу најњежнију и најрањивију друштвену групу, а то су дјеца са потешкоћама у развоју - рекла је Скочајићева отварајући изложбу.

Иницијатор и селектор пете међународне умјетничке колоније "Коло" Дражен Милић рекао је новинарима да је овогодишњи програм колоније богат, али да је због епидемије вируса корона присутан мањи број умјетника.

- Оно по чему је препознатљива ова колонија, не само овдје него и у региону, јесте што се све колоније дешавају ван града у природи, ова се дешава у срцу града у Требињу, у Старом граду, у Музеју Херцеговине - рекао је Милић.

Он је додао да ће ове године колонија имати хуманитарни карактер, јер ће сав приход од продатих слика бити усмјерен за изградњу Дневног центра за Удружење родитеља и дјеце са потешкоћама у развоју "Сунце нам је заједничко", а у четвртак ће бити организована продајна изложба.

Једна од учесница колоније "Коло" Ивана Живић из Србије истакла је да први пут учествује на овој колонији у Требињу и да јој се чини да је организација професионална и озбиљна.

- Тема коју ја истражујем јесте питање слободе и питање људске границе, то радим кроз различите симболе, пре свега симболе воде, простора - објаснила је Живићева.

Теофил Окиљевић, студент четврте године Академије ликовних умјетности у Требињу, један од учесника колоније, изразио је задовољство због учешћа на колонији истакавши да је заједнички рад и дружење са другим умјетницима најважнији дио сваке колоније.

Колонија се одржава у Музеју Херцеговине до 20. септембра.