latinica  ћирилица
15/09/2020 |  08:09 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Суђење Костјеревцу: Свједочење старице у Тузли

Судско вијеће Суда БиХ данас ће у Тузли испитати осамдесеттрогодишњу старицу Ајку Јунузовић у предмету против некадашњег војног полицајца такозване Армије БиХ Адема Костјеревца, оптуженог за силовање трудне Српкиње на подручју Зворника 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Старица је требало да свједочи на рочишту 7. септембра путем видео-линка из Кантоналног суда у Тузли, али се због слабог слуха са њом није могло разговарати.

На тада одржаном рочишту у Суду БиХ свједочио је бивши замјеник командира јединице у Новом Селу, општина Зворник, Асим Рамић, који је рекао да је сазнао да је у акцији на српско село Кочани, 17. септембра 1992. године заробљена једна жена, за коју је касније чуо да је била малтретирана и силована.

Рамић је рекао да је након два до три дана ишао у команду у засеоку Бајрићи и да му је речено да у оближњем Дому културе држе заробљену жену.

Свједок је рекао да жену није видио, али да је испред Дома видио оптуженог Костјеревца, који је био војни полицајац.

Костјеревац је оптужен да је од 18. септембра до 4. октобра 1992. године, у најмање два наврата присилио жену српске националности на сексуални однос у селу Бајрићи.

Према оптужници, Костјеревац је тада био припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ.

Тужилаштво је уложило двадесетак материјалних доказа који се односе на ратно стање у БиХ, припадништво оптуженог Војној полицији, те здравствено стање оштећене.